Josip Pino Trostmann,suvremeni je hrvatski likovni umjetnik,akademski slikar,Dubrovčanin,autor fascinantnog opusa (na platnu,raznih formata),koga čini niz skladno povezanih ciklusa.

Trostmann slika svoju okolinu,prostor u kome živi i stvara,koristi motive koji se prostiru neposredno uz njega,dokle mu preko mora dopire pogled,do Grada i njegovog zrcaljenja na površini mora,koje je i plavo i žuto i bijelo i tamno,ponegdje kroz grane egzotičnog raslinja ,uz osunčane zidove kuće i palača,očuvane arhitekture s rijetkim ljudskim figurama.

Sve odiše mirom,trenutak je svečan i tih,sunčane zrake obasjavaju sve živo,tek pokoja sjena živi u zaklonjenom vrtu,svjetlost natkriljuje svijet podupirući radost življenja kroz vatromet boja neugasivog kolora.

Trostmann bilježi na svojim sjajnim slikama upravo taj čudesni trenutak svjetlosne supremacije koja stvara i održava život.

Razigrani kolor Josipa Trostmanna, nezaustavljivo se širi svakim četvornim centimetrom na platnima,tvoreći svijet,možda i ljepšim nego što on i jest.

Isto tako,na svim Trostmannovim slikama vlada profinjena odmjerenost,otmjenost tema,izvanredna autorska artistička vještina u realizaciji.

Trostmannove slike iskreni su autorski  

hommage životu,suživotu,ljepoti,svjetlu,moru,Gradu,čovjeku,radosti življenja.

Motivi juga u ulju iz ovoga opusa traže dugi trenutak promatranja i doživljavanja,donoseći smirenost i užitak.

 

Miroslav Pelikan