Na blagdan zaštitnika umjetnika Beata Angelica u četvrtak 18. veljače u dominikanskom samostanu i župi bl. Augustina Kažotića na Peščenici u Zagrebu svečano je otvorena izložba "Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu" autorskog trija Josipa Botterija Dinija, Ana Marije Botteri Peruzović i Hrvoja Marka Peruzovića.

Izložbu su zajednički organizirali Galerija hrvatske sakralne umjetnosti "Laudato" i dominikanski samostan bl. Augustina Kažotića, čime je nastavljen program proslave jubileja 800. obljetnice dominikanskoga reda i "Korizme na Peščenici".

O izložbi su uz autore govorili samostanski prior dr. Zvonko Džankić, vlasnica galerije "Laudato" Ksenija Abramović, likovni kritičar Stanko Špoljarić, a izložbu je otvorio provincijal Hrvatske dominikanske provincije dr. Anto Gavrić. U glazbenom dijelu otvorenja nastupila je klapa "Barun", a kroz program je vodila predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana "Dr. Stjepan Kranjčić" dr. Tanja Baran.

Tom je prilikom dana stručna analiza izložbe, a umjetnici su dali svjedočanstvo svojih osobnih umjetničkih susreta s najvećim hrvatskim duhovnim velikanima. Dojmljiv je susret obogaćen interpretacijama stihova posvećenih dominikanskim blaženicima Augustinu Kažotiću i Ozani Kotorskoj i pjevom korizmenih napjeva. Prior Džankić podsjetio je na dosadašnje izložbene korizmene susrete s likovima svetaca na Peščenici. Ksenija Abramović spomenula se skrbi Laudata oko promocije hrvatskih svetaca i blaženika u hodu prema obiteljskoj katoličkoj televiziji Laudato koja je zaživjela na Božić 2015. Prof. Špoljarić govorio je o živosti izložbe jer da su naslikani portreti novi u svakom prostoru u koji je izložba postavljena. Provincijal Gavrić izložbu je smjestio u kontekst proslave 800. godina dominikanskoga reda koja je u tijeku.

Prikaz lika pojedinoga sveca uz izraze njegove duhovnosti i svetosti troje je umjetnika izvelo u različitim dimenzijama u tehnici akrilika na platnu. Izložbu prati bogat katalog sa stručnom analizom postava te s popisom svih hrvatskih svetaca i blaženika, slugu i službenica Božjih. Izložba "Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu" poznatih hrvatskih slikara ponajprije je bila oblikovana za 7. dane hrvatskih svetaca i blaženika što su bili održani krajem svibnja 2015. u Križevcima. Zatim je izložba bila postavljena u Muzeju grada Trogira pa u dominikanskom samostanu u Splitu.

 

M.M.