55. Splitski festival, naš najznačajniji i najdugovječniji festival zabavne glazbe, bit će održan od petka 3. srpnja do nedjelje 5. srpnja na Prokurativama.

Trodnevni glazbeni spektakl započet će u petak velikim koncertom Parnog Valjka, legendarnog benda koji će pred Splićanima i njihovim gostima nastupiti bez struje u programu "pROCKurative". Valjak će ovim koncertom podsjetiti na originalni koncert "Bez struje" koji je održan prije 20 godina u Zagrebačkom kazalištu mladih.

U najavi nastupa lider benda, Husein Hasanefendić Hus istaknuo je da je Valjak zadnji put u Splitu nastupao prije četiri godine te da bend s nestrpljenjem očekuje koncert. Podsjetimo, Parni Valjak je nedavno objavionovi singl "Samo ti (Norma Belle)"nakon dvogodišnje diskografske pauze i posljednjeg albuma "Nema predaje".

U subotu, 4. srpnja na splitskoj će pozornici zapjevati najljepši glasovi hrvatske glazbene scene u častlegendarnom umjetniku Jakši Fiamengu koji je svojim tekstovima znatno utjecao na karijere mnogih glazbenika i povijest samog festivala. Rođeni Komižanin, Fiamengo je autor više od 450 uglazbljenih klapskih, pop i zborskih pjesama dalmatinskog melosa, među kojima su najpopularnije: "Piva klapa ispo' volta", "Nadalina", "U prolazu", "Infiša san u te", "Promenade", "Karoca gre"itd. U večeri pod nazivom "Splitski nokturno" pjesme Jakše Fiamenga izvodit će Petar Grašo, Tedi Spalato, Tomislav Bralić i klapa Intrade, Damir Kedžo, Doris Dragović, Meri Cetinić, Oliver Dragojević, Ibrica Jusić, Goran Karan, Dean Dvornik, Đorđi Peruzović & Artemija, klapa Pasika, Marijan Bani brojni drugi.

U finalnoj večeri Splitskog festivala, u nedjelju, 5. srpnja, nastupit će 22 izvođača s novim skladbama koje će biti predstavljene i nadvostrukom CD-u u izdanju Croatia Recordsa.

 

M.B.