Djelatnica HRT-a, koja za sada želi ostati anonimna, oglasila se u srijedu dopisom mu kome je progovorila o licemjernim postupcima kolegica Maje Sever i Sanje Mikleušević, ali i neprimjerenim postupcima drugih kolega, bliskih Sever i Mikleušević, uključujući Stipu Alfireva i Hrvoja Zovka.

Pismo koje je jučer odaslano čelnim ljudima HRT-a - Kazimiru Bačiću, Katarini Periši I Bruni Kovačeviću prenosimo u cijelosti.

“Javljam se ogorčena ponašanjem i licemjerjem kolegica Maje Sever i Sanje Miklaušević. Prije svega, ističem da se apsolutno protivim bilo kakvom neprimjerenom ponašanju na HRT-a, posebice prema ženama. Međutim, ponašanje dviju kolegica treba posebno objasniti.

Njih su dvije o Tomislavi Vucelić imale najgore mišljenje. Više su puta u redakciji pa i na društvenim mrežama tvrdile da je Vucelićka na ekran stavljena preko veze, temeljem lobiranja njenog muža kod Bruna Kovačevića. Kada su doznali da Tomislava optužuje Stipića za neprimjereno ponašanje, bez obzira na prethodni stav, odlučile su je iskoristiti u svojim prisavskim bitkama za fotelje. Svi znamo da ju je Miklauševička za ruku odvela u Nacional. Svi znamo i da će je napustiti kad joj više ne bude bitna.

Razlog zašto vam se obraćam je njihova želja za osnivanjem neovisnog povjerenstva koje će ispitivati anonimne prijave protiv zalostavljača. Sigurna sam da bi one željele biti u tom povjerenstvu i iskoristiti ga za svoje bitke kao što to već čine i kroz HND i Sindikat. Svima je poznato da problema na HRT-u ima najviše kad one nisu na vlasti. Kad su na vlasti onda je HND i Sindikat u mirovanju i problema na HRT-u nema.

Dokaz tome je što nikad nisu reagirale na neprimjereno ponašanje osoba iz svoje najuže blizine. Počnimo od Stipe Alfiera. Osobno sam više puta bila izložena njegovim seksističkim ispadima koja su bila posebno perfidna i bahata kada je bio na poziciji moći kao urednik i voditelj Dnevnika. Sve žene u IMS-a znaju za Stipine požudne poglede i pohotne kometare: Di si Maco, kako si lutko, kako si se seksi obukla, izgledaš kao avion i slično. Poznato je više njegovih incidenata kada su kolegice burno reagirale na seksističke komentare. Poznata su tri slučaja u plavom desku: prvi, kada je na opetovano Macooo, jedna kolegica burno reagirala i zaprijetila mu prijavom. Drugi je slučaj jedne voditeljice koja mu je zaprijetila ako joj se još jednom seksistički obrati da će mu nazvat suprugu. Treći je slučaj voditeljice vijesti na HTV 4 koja je zbog njegovog ponašanja i konstantnog upucavanja koje je bilo vidljivo cijelom tećem katu - završila na bolovanju. Za sva tri slučaja kolegice Sever i Miklaušević znaju ali nikad nisu reagirale. Štoviše, Sanja sa Stipom dijeli sobu u kojoj je ubačen kauč/krevet s posteljinom. Upravo u tu sobu Stipe Alfier zove mlade kolegice na pregled tekstova i razgovore. Vrlo često ta je soba iznutra zaključana što možete vrlo lako provjeriti.

        Nadalje, kolegicama iz Sindikata i HND-a poznato je nasilničko ponašanje kolege Hrvoja Zovka. Pritom ne mislim na slučaj verbalne i fizičke agresije na Katarinu Perišu Čakarun. I Sever i Sanja znaju za slučaj Zovkovog napada na Vesnu Kolmanić koju je u režiji Sudija 4 gurnuo pa je pala na stol. Tome su svjedočili i voditelji i cijela posada režije. Maja i Sanja ne samo što nisu reagirale nego su i zataškavale slučajeve nasilja osobe koju su u međuvremenu instalirale na mjesto predsjednika HND-a. To su učinile iako im je bilo poznato Zovkovo nasilničko ponašanje i u slučajevima njegove nekadašnje partnerice Lidije Kontrec.

„Snimila sam ga kad mi je razbio nos i onda rekao „Nisam jako, dobro je“, „

„Snimila sam ga kad mi lupa na vratima u 3 ujutro“

„Imam sve dokaze o premlaćivanju“

„ Specijalnost mu je da me zgrabi za vrat ili dlanom pritisne nos i usta...

„ On ne udara šakom nego otvorenim dlanom...

„ U veljači 2017. nakon jednog dosta jakog udarca u glavu završila sam na hitnoj..

Ovo su citati iz njene FB komunikacije sa Sašom Kosanovićem za koju HND i Sindikat godinama zna ali ništa nisu učinili. Štoviše Maja i Sanja štitile su i svog prijatelja i intimusa Sašu Kosanovića koji je također na HRT-u nekoliko puta bio prijavljen zbog nasilničkog ponašanja prema ženama o čemu imate dokaze u vašoj pravnoj službi.

Nama je svima u IMS-u poznato da ako si dio njihove mreže sve ti je dozvoljeno, a, ako nisi, tada se napada i za najmanju sitnicu i objavljuje u Nacionalu.

Zato od vas očekujem da povodom ovih navoda pokrenete internu istragu i utvrdite njihovu točnost i zbog čega se kolegice Sever i Mikleušević selektivno bore za „pravdu“ štiteći pritom svoje kolege”, stoji u dopisu anonimne djelatnice HRT-a.

 

M.M.