Na mjesnom groblju u Vukovoj Gorici kod Karlovca u petak je, uz državničke počasti, pokopan Josip Boljkovac, komunist, šef zloglasne OZNE u Karlovcu do 1951., kasnije karlovački gradonačelnik, koji je umro u ponedjeljak u 94. godini.


Opraštajući se od Josipa Boljkovca, bivši predsjednik Stipe Mesić i počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista rekao je da ga kao prijatelja ispraća uz riječi “počivao u miru”, ali i sa “Smrt fašizmu – sloboda narodu” jer zna da bi Boljkovac “to htio na ovom putu bez povratka”.

Mesić je rekao da ih je zbližilo to što su obojica bili uvjereni antifašisti koji ne robuju dogmama i pristaše “liberalnijeg pristupa stvarima” te da su nakon 1971. obojica otišli s političke scene.

“Joža Boljkovac nije propuštao raditi za mir, da se bori protiv netolerancije i mržnje, za demokratsku i pravnu državu Hrvatsku u kojoj se neće falsificiratri povijest i u kojoj se nikoga neće diskriminirati na osnovi nacije, vjere i svjetonazora”, rekao je Mesić i obećao da će se, kao suborac i prijatelj, za takvu Hrvatsku, kakvu su zajedno sanjali, boriti sve dok bude mogao.

>>Umro Josip Boljkovac

Novinar i publicist Danko Plevnik rekao je da je Boljkovac bio uspješan gradonačelnik Karlovca. U ime Društva slovensko-hrvatskog prijateljstva, od Boljkovca, koji je bio njegov član, oprostio je Božo Dimnik.

Pročitana su dva brzojava sućuti, predsjednika Hrvatskoga sabora Josipa Leke i grada pobratima Karlovca Alessandrije.
Josip Boljkovac umro je u ponedjeljak u 94. godini u karlovačkoj Općoj bolnici.

M.M.