Nakon što se u medijima pojavila informacija o interesu talijanskih istražitelja za ubojsto obitelji Ševo, sve su glasnija nagađanja o mogućim ucjenama iz Beograda uperenim prema predsjedniku Ivi Josipoviću.

-Nakon što je Njemačka počela suđenja jugoslavenskim udbašima koji su ubijali Hrvate na njezinu (zapadnonjemačkom) tlu, javila se i Italija tražeći da se vidi tko je to na njezinu tlu ubio obitelj Ševo, muža, ženu i dijete - navodi Hrvoje Hitrec u svojoj novoj kolumni na portalu HKV.

U žižu interesa, kao i dobar dio medija, Hitrec stavlja Vinka Sindićića.

-Pod svjetla reflektora opet je stupio Vinko Sindičić koji se uspješno izmigoljio nekoliko puta pa i u samostalnoj Hrvatskoj iskusio blagost hrvatskoga pravosuđa koje mu nije našlo mane, a nije našlo jer je riječki udbaški i kosovski štab vjerojatno ozbiljno zaprijetio. Vidjet ćemo uskoro kako funkcionira talijansko pravosuđe - ističe Hitrec.

Navodi kako je ubojstvo obitelji Ševo jedna od tema njegovog romana "Kolarevi".

S tim u svezi – ubojstvo obitelji Ševo opisao sam (imena promijenjena, lokacija djelomično) u romanu „Kolarovi". Roman pokriva cijelo dvadeseto stoljeće pa je rečeno ubojstvo samo epizoda u jednom poglavlju, no ipak: ubojica je stigao u literaturu prije nego u zatvor. Tako to ide u zemlji Hrvatskoj - zaključuje Hitrec.

Moguće ucjene prema Josipoviću i Vesni Pusić?

Analitičari vjeruju da ću u slučaju ove istrage istražitelji, sasvim sigurno, pokucati na vrata Ante Josipovića, oca predsjednika Ive Josipovića. U tadašnjoj partijskoj strukturi otac aktualnog predsjednika nalazio se naime na takvoj poziciji da ga sudjelovanje u odluci o monstruoznom ubojstvu cijele jedne obitelji teško moglo zaobići.

Međutim, kompletna dokumentacija o ovom slučaju nalazi se u Beogradu, pa se stoga u javnosti sve otvorenije pojavljuju sumnje kako to može biti i razlog ucjena sa srbijanske strane.

-Kompletna je dokumentacija u Beogradu i pitanje je čega tamo ima i može li se tim dokumentima ucjenjivati Antu Josipovića pa tako i sina Ivu - zapitao se ovih dana Bože Vukušić.

Ukazao je na Josipovićevo ponašanje u vrijeme afere Lex Perković.

-Josipovićevo ponašanje u vrijeme afere Lex Perković dodatno pojačavaju sumnju da bi moje pretpostavke mogle biti itekako točne; da je njegov otac kao šef Ideološke komisije CK SKH u to vrijeme bio jedan od onih koji su s političke razine davali suglasnost i odobrenja Udbi za provedbu likvidacija -  ustvrdio je Bože Vukušić.

Podsjećanja radi, potpuno ista situacija je i sa ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić, čiji je otac Eugen Pusić u vrijeme NDH bio sudac o kome se u hrvatskim medijima svojevremeno nagađalo kao o osobi koja je svojim potpisom "slala u Jasenovac".

Da li su ova dva slučaja, kao i cijeli niz drugih, u izravnoj uzročno-posljedničnoj vezi s činjenicom da Republika Hrvatska nikada nije zatražila arhiv NDH, kao ni preslike dokumenata jugoslavenskih tajnih službi, JNA i SUP-a, na koje sukladno sporazumu o suksesiji ima puno pravo, pitanje je na koje mnogi očekuju kvalitetan odgovor.

 

Josip Zdunić