Nekadašnji novinar Vjesnika Mario Profaca, koji je navodno bio i dugogodišnji suradnik jugoslavenske UDBA-e, vođen pod pseudonimom "Sokrat" na svome facebook profilu raspisao se o navodnim tajnim susretima Tomislava Karamarka i Ive Josipovića na Pantovčaku.

U Profacinom statusu, u kome se referira na izvjesni novinski tekst iz 2013., pokušavaju se "podgrijati" govorkanja o navodno odličnoj komunikaciji između SDP-ovog predsjedničkog kandidata i šefa najjače oporbene stranke.

-Redoviti tajni sastanci Karamarka i Josipovića na Pantovčaku. Skrivanje – O sastancima nisu izvještavali medije, a ni na službenim stranicama o njima nema ni slova - stoji u Profacinom statusu kojeg analitičari ocjenjuju klasičnim primjerom protuobavještajnog djelovanja s ciljem dezinformiranja javnosti.

"Sokrat" je navodno uključen u kampanju Milana Kujundžića. Međutim, analitičari vjeruju kako je cilj ove sofisticirane igre znatno složeniji.

-Povezivanjem Josipovića i Karamarka prividno se pomaže Kujundžiću. Međutim, kad se stvar dublje sagleda u biti se želi onemogućiti Josipovićev sve izvjesniji poraz već u prvom krugu - kaže jedan od Profacinih dugogodišnjih poznanika koji je posljednjih dana redovit gost kafića u Savskoj 66.

Inače, Profacino se ime i pseudonim "Sokrat" nalaze u dokumentu "Suradnička mreža Službe državne sigurnosti RSUP-a SRH (djelomična rekonstrukcija), sastavljenog u srpnju 1997. od strane Josipa Perkovića za potrebe hrvatske obavještajne zajednice.

Profaca je svoju profesionalnu karijeru započeo kao dopisnik Vjesnika iz Splita, da bi kasnije bio ekskluzivni novinski i televizijski reporter iz najopasnijih svjetskih ratišta, uključujući i ratne sukobe na području Nigerije, Mozambika, Laosa, Bangladeša, Cipra, Etiopije i Zapadne Sahare, odnosno na područjima gdje je nekadašnja jugoslavenska namjenska industrija prodavala svoje naoružanje

Profaca bio prvi novinar nekog hrvatskog glasila koji je nedugo nakon izbijanja srpske pobune uspio slobodno raditi i u Kninu. I unatoč činjenici što je taj potez izazvao oprečne ocjene, osobno je to objašnjavao svojim velikim iskustvom u kriznim zonama. U konkretnoj situaciji je na zahtjev jednog hrvatskog medija automobilom srpskog rent-a-cara s beogradskim registarskim oznakama uspio obaviti povjereni mu zadatak.

Profacu se svojevremeno sumnjičilo i za servisiranje podacima i obavještajnim prosudbama slobodnog novinara Domagoja Margetića, u čijem je stanu Josip Manolić osnovao svoje Nezavisne demokrate.

"Sokrat" Mario Profaca, dobitnik je i nagrade Golden Candle Award - GCA za razvoj pretraživanja otvorenih izvora informacija, koju organizra organizacija Open Sources Solutions Network.

Uz Profacu, za svoj doprinos razvoju Business Intelingencea, odnosno prikupljanjem “tajnih” informacija iz javnih izvora, svojedobno je nagrađen i Stevan Dedijer, koga se smatra ocem moderne gospodarske špijunaže.

Inače, Profaca se u samom početku, zajedno sa Zvonimirom Trusićem, bio angažirao i oko braniteljskog šatora u Savskoj 66. Međutim, sudeći prema posljednjim informacijama tamo se više ne pojavljuje.

 

Josip Zdunić