Posljednjih dana vidimo da su dušebrižnici „tekovina bratstva i jedinstva“, tzv. lijevičarski novinari silno zabrinuti pa su se raspisali tko je sve bio na predsjedničkoj inauguraciji 15. veljače ove godine – a nije smio biti – i odmah se puni ponosa i zajedljivosti prisjećaju nekakve otmjene Jospovićeve inauguracije kojoj je nazočila intelektualna i akademska krema Zagreba i Hrvatske.

Zapravo to angažirano novinarstvo proziva sve nazočne na svečanosti, koji nisu podržali Josipovića u izbornoj kampanji. Dobro, da je pobijedio Ivo Josipović to bi u njihovim neukim glavama imalo neke logike, međutim... Smeta im nagrađivana književnica Nives Celzius (Kiklop za najprodavaniji roman na pulskom sajmištu knjiga), gradonačelnik Zagreba, Zvonimir Šeparović(?), hrvatski branitelji invalidi...?! Hoće li se sutra prisjetiti i greškom pozvanog Stjepana Mesića, jer evo i njega sutra pod ljutom istragom, a preksutra...?

Kad bi u staroj Kini žene spopala srdžba ili jad, popele bi se na za to predviđene podije, gdje su urlicima i krikovima mogle dati oduška svom bijesu i jadikovkama. Zar naš dnevni tisak nisu ti mali ulični podiji odakle polupismeno, ali jadno novinarstvo ispovijeda svoju plačeničku mizeriju, cvili i njurga? To navijačko novinarstvo je ispod svake razine i tisuću puta već viđeno, besmisleno i jadno pa ga nema smisla komentirati.

Međutim činjenica je da na Josipovićevu inauguraciju prije pet godina nije pozvan, na primjer, predsjednik Matice hrvatske, Igor Zidić; nikad u Maticu nije stigao Josipovićev poziv. Vjerojatno je intelektualist Ivo Josipović u toj najstarijoj hrvatskoj instituciji prepoznao ustašku zmiju (začetnicu Hrvatskog proljeća) i otklonio svaku mogućnost da njen predsjednik nazoči svečanosti inauguraciji protektora „regiona“. Dobro je predsjednik Matice i prošao, moglo ga je privesti dok inauguracija ne prođe, to je uobičajna procedura za po državu opasne tipove.

>>Tko je zapravo Ivo Josipović, počasni doktor ruskog državnog sveučilišta u Kalinjingradu?

Od Titina gardista i počasnog doktora Kalinjingradskog sveučilišta nije se moglo drugo ni očekivati, drugo nismo ni dobili. Uz Maticu bilo je i drugih hrvatskih institucija i uglednika koji nisu bili pozvani na Josipovićevu inauguraciju, i ne treba ih nabrajati. Josipovićev „regionom“ obilježen mandat bio je dovoljno rječit i za Hrvatsku još više poguban.

 

L. C.