Građanska inicijativa "Krug za Trg" pozdravlja odluku hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da se bista Josipa Broza Tita ukloni iz Predsjedničkih dvora.

U skoroj budućnosti očekuju i druge promjene na političkoj i na zakonskoj razini.

"Krug za Trg u skoroj budućnosti očekuje i druge promjene, na političkoj i na zakonskoj razini. Hitno je potrebno sankcionirati veličanje komunizma, ukloniti totalitarističku simboliku iz javnih prostora. Svi trgovi i ulice koji nose ime maršala Tita zaslužuju nova imena, u skladu s kulturnim i demokratskim vrijednostima", kaže se u priopćenju Građanske inicijative "Krug za Trg".

Smatraju da je uklanjanje biste Josipa Broza jedan je u nizu koraka nužnih za suočavanje s nehumanom jugoslavenskom komunističkom prošlošću.

"Uklanjanje biste Josipa Broza jedan je u nizu koraka nužnih za suočavanje s nehumanom jugoslavenskom komunističkom prošlošću i put je prema demokratizaciji društva i većoj opredjeljenosti za ljudska prava", navodi ta inicijativa. To je u skladu s europskim političkim vrijednostima, osobito s Rezolucijom vijeća Europe o međunarodnoj osudi zločina totalitarnih komunističkih režima i Rezolucijom Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu, a također i s Deklaracijom Hrvatskoga sabora o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog poretka u Hrvatskoj", ističe se u priopćenju.

Za Krug za Trg nedvosmislena osuda komunističkog režima na poseban je način važna za žrtve i njihove obitelji .

"Titov režim odgovoran je za smrt desetina tisuća ljudi - intelektualaca, umjetnika i studenata, a Huda jama Titovo je djelo", poručuju iz "Kruga za trg".

U priopćenju navode da je "Titov režim progonio, mučio i zatvarao ljude tijekom svih godina svoje vladavine, a među četrdeset tisuća političkih uznika bilo je i tri tisuće žena".

 

R.H.