Inicijativa predsjednika Županisjkog suda u Zagrebu Ivana Turudića da se djelo poricanja naravi Domovinskog rata uvede u Kazneni zakon izazavala je različite reakcije. Odluku su pozdravili branitelji i odvjetnik Zvonimir Hodak, dok to kao najbolju ideju ne vide Peđa Grbin, Milorad Pupovac, Josip Leko…

Turudić je u razgovoru za Večernji list istaknuo da se nije nadao da će ideja koju ima već duže vrijeme naići na takav odjek. Optužili su ga da želi uvesti verbalni delikt.

"Naravno da ne želim da se takvo što ugradi u Kazneni zakon. Zar je verbalni delikt sankcioniranje poricanja holokausta u Njemačkoj? Ili kazneno djelo poricanja turskog genocida nad Armencima u Prvom svjetskom ratu koje postoji u francuskom zakonu? Radi se o zakonima vrlo relevantnih europskih zemalja. Primjena djela poricanja naravi Domovinskog rata, ako bi ušla u Kazneni zakon, bila bi vrlo strogo ograničena u pogledu mjesta gdje je izrečena, načina na koji je izrečena te osobe koja ju je izrekla. Oni koji tvrde da bi to bio verbalni delikt u najvećem su broju isti oni koji su se za njega zalagali prije 1990. godine".

Dodao je da to ne bi utjecalo na činjenicu da je i s hrvatske strane bilo ratnih zločina, jer to nitko razuman ne spori, i da je to utvrđena činjenica.

Postavlja se pitanje je li ovo područje već zaštićeno kroz Ustav i saborsku deklaraciju o Domovinskom ratu?

"Ustavom je zaštićeno i pravo na čist zrak pa ipak postoji kazneno djelo onečišćenja okoliša. Ustav se vrlo teško neposredno primjenjuje", tvrdi sudac.

Na pitanje ima li koga u Hrvatskoj tko dvoji o karakteru Domovinskog rata i tko dvoji da je on bio obrambeni odgovor je izravan. "Kako ne! Imamo čak i političare koji tvrde da su Hrvati krivi za pokolj na Ovčari te da je on bio izazvan ponašanjem Hrvata. Postoji niz izjava kojima se tvrdi da su cilj Oluje bili zločini i etničko čišćenje. Čuli smo to bezbroj puta, zar ne? Gotovo dnevno netko tvrdi da smo vodili građanski rat i da nije bilo agresije na Hrvatsku".

Dodaje da bi kazna za najteže povrede naravi Domovinskog rata morala biti zatvorska. Nije se izjavio kolika bi bila visina, ali da su u pravilu za takva djela predviđene najniže zatvorske kazne.

Na upit novinarke da je njegova inicijativa potez koja ide na ruku politici HDZ-a, Turudić odgovara da se ne zamara time.

"Ni s kim se o tome nisam konzultirao. Odrastao sam čovjek koji ima pravo na svoje mišljenje. Izrazio sam svoj stav. A ako bi uvođenje ovakvog kaznenog djela nekome išlo na ruku, onda bi vladajućima jer bi pomoglo rješavanju braniteljskog pitanja i njihova nezadovoljstva zbog kojega prosvjeduju u Savskoj. Motiv mojega prijedloga nije politički premda ima politički odjek", dodaje sudac.

Turudić je zaključio da inicijativu neće formalizirati, jer je ona plod njegovog razmišljanja, a neka se time bavi netko drugi.   

 

M.M.