Na danas održanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Šibenika prihvaćen prijedlog Hrasta o brisanju imena Josipa Broza iz preimenovanju glavnog gradskog trga.

Za ovaj prijedlog, koji se danas našao na dnevnom redu, glasovalo je dvanaest vijećnika, dva su bila protiv a tri su suzdržana.

Šibenski ogranak HRAST-a poslao je zahtjev Gradu Šibeniku u kojem su zatražili  da se Poljana maršala Tita, i službeno zove samo Poljana.

- Apsurd je i civilizacijska sramota da se danas Josip Broz, simbol totalitarnog komunističkog režima, spominje isključivo kao antifašist dok se zanemaruju njegova zlodjela kao čelnog čovjeka totalitarnog režima - stajalo je u zahtjevu koje je šibenska podružnica Hrasta, još krajem ožujka, uputila Gradu Šibeniku.

Zahtjev Hrasta naišao je na potporu predsjednik Gradskog vijeća Ivice Poljička (HDZ), koji nije vidio prepreka da se o preimenovanju Poljane maršala Tita glasuje već na današnjoj  sjednici.

–Moj osobni stav je da se Poljana napokon morala zvati samo Poljanom, kako je zovu svi Šibenčani. Pri tom, moj jasan stav je i da je Tito bio diktator, pa nikako ne priliči da glavni gradski trg nosi njegovo ime - kazao je Ivica Poljičak uoči današnje sjednice Gradskog vijeća.

Dva vijećnika protiv

U današnjoj raspravu o preimenovanju Poljane prvi se uključio gradski vijećnik iz redova 'reformista' Petar Baranović te naglasio kako se nada da živi u ozbiljnom gradu i ozbiljnoj sredini.

- Više od 1.300 momaka poginulo je na Sutjesci pod zapovjedništvom maršala Tita u borbi protiv zla koje se naziva fašizam. I sam Franjo Tuđman kao prvi hrvatski predsjednik nije umanjio Titov značaj i ulogu. U borbi koja je bila ispravna bilo je mrlja, ali to nije razlog da u ovom gradu radimo cirkus i da ne poštujemo svoje mrtve. Ostavimo pokojne povijesne ličnost da uživaju u miru božjem – kazao je Baranović te dodao da je protiv da se mijenja ime bilo kojoj ulici ili trgu.

Predsjednik Gradskog vijeća Ivica Poljičak (HDZ)  je na kraju uzeo riječ te poručio da je Šibenik ozbiljan grad, a odluka o promjeni naziva Poljane posao je Gradskog vijeća, sviđalo se to kome ili ne.

- Nitko nikad nije govorio da idemo na Poljanu maršala Tita nego na Poljanu. Točno je da je Tito bio na čelu partizana, ali da je to bio demokratski antifašizam danas bi priča bila sasvim drukčija. Josip Broz Tito bio je izraziti staljinist do 1953. godine, a pogubio je i Andriju Hebranga. Za njegove vladavine bili su brojni politički procesi, nad suđenjem Alojziju Stepincu zgražao se čitav slobodoumni svijet. Nije bilo slobode, slobodnih izbora ni tržišta, a ni slobode medija. Tito je imao jednu od ključnih uloga u gašenju Hrvatskog proljeća i nije primjereno da središnji šibenski gradski trg nosi ime maršala Tita – poručio je Poljičak te dodao da su predstavnici SDP-a napustili sjednicu Gradskog vijeća i 2001. godine kad se glasovalo o imenovanju šibenske rive u Obalu Franje Tuđmana.

Čelni čovjek Hrasta Šibensko-kninske županije Hrvoje Zekanović, čiju  inicijativu na kraju jedino nisu podržali Petar Baranović i Draško Lambaša,
bio je vidno zadovoljan nakon sjednice Gradskog vijeća.

- Napokon je Poljana vraćena Šibeniku i Šibenčanima. Od danas se i službeno zove onako kako je već stoljećima zovu građani ovog ponosnog grada - kazao je Zekanović nakon donošenja odluke.

Šibenski SDP nezadovoljan

Za čelnika šibenskog SDP-a Franka Vidovića uklanjane Titovog imena iz imena glavnog šibenskog trga "jedna je od većih hrvatskih bedastoća".

-Jedna od bitnih odrednica ove zemlje, kao i čitave Europe, jest i antifašistička borba. Nemoguće je čovjeka koji je bio na čelu antifašističkog pokreta od tog pokreta odvajati. Umjesto da Hrvatska valorizira svoje velikane i povijesne ličnosti, marginaliziramo pojedince čije zasluge priznaje čitav svijet. Zbog svega toga nameće mi se objektivno pitanje u kojem smjeru uopće idemo – kazao je nezadovoljni Vidović, koji smatra kako" HDZ i njegovi koalicijski partneri ovom pričom pokušavaju sakriti svoju vlastitu nesposobnost da naprave nešto konkretno".

 

J. Zdunić