Predsjednik stranke Naprijed Hrvatska!- Progresivni savez Ivo Josipović i Radimir Čačić, predsjednik stranke Narodna stranka - Reformisti, potpisali su Sporazum o osnivanju koalicije "Uspješna Hrvatska".

Iako mediji već neko vrijeme nagađaju o okupljanju novog bloka na ljevici koji bi pokušao pokupiti glasove nezadovoljnika dosadašnjom politikom SDP-a, Josipović za sada odbija konkretno govoriti o drugim potencijalnim partnerima svoje stranke.

Političku bliskost s Radimirom Čačićem Josipović je pokazao još kao predsjednik Republike, kada se pojavio na osnivačkoj skupštini Reformista, koji su mu se odmah odužili potporom njegovoj predsjedničkoj kandidaturi.

Josipoviću je od osnivanja stranke "Naprijed Hrvatska" prešao manji dio SDP-ovaca u različitim sredinama, ali i dio SDSS-ovaca u Kistanju. Posljednji takav prelazak i službeno je objavio na konferenciji za novinare u ponedjeljak. Prema Josipoviću, radi se o prelasku 35 trnjanskih SDP-ovaca, dok izvori iz SDP-a tvrde kako je riječ o zanemarivom prelasku 11 od ukupno 339 članova tog SDP-ovog ogranka.

>>

Iako je ranije često isticao da ne želi raditi velike pompe i biti faktor opstrukcije u radu SDP-a, jasno je kako će Josipović na nadolazećim izborima ciljati upravo na SDP-ovo biračko tijelo. Isto vrijedi i za Radimira Čačića, koji bi nakon razlaza s Vesnom Pusić i te kako mogao pomrsiti račune svojoj bivšoj stranci.

Josipoviću i Čačiću, kako se čini, mogao bi se pridružiti još nekoliko bivših SDP-ovaca. Gotovo sigurno, bivšem predsjedniku i bivšem Milanovićevom ministru, mogao bi se pridružiti i bivši ministar financija Slavko Linić, koji je već ranije najavio da će na izbore kao nezavisni kandidat u riječkoj izbornoj jedinici.

Pored Linića, dvojac Josipović-Čačić, računa i na Jadranku Kosor, bivšu predsjednicu HDZ-a i premijerku koja se nije mogla pomiriti s retuđmanizacijom HDZ-a zbog čega je vrlo brzo došla u sukob s novim vodstvom HDZ-a.

Dio medija već dulje vrijeme nagađa kako bi se Josipovićevu bloku mogao pridružiti i zagrebački gradonačelnik Milan Bandićsa svojom nedavno osnovanom strankom Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti. Kao podlogu za takvu tvrdnju, analitičari navode iznimno loš Bandićev odnos sa Zoranom Milanovićem i raniju političku bliskost aktualnog zagrebačkog gradonačelnika i bivšeg predsjednika Republike. Međutim, u Josipovićevoj stranci neslužbeno se može čuti kako već određeno vrijeme "oni s Bandićem nisu ista priča".

Bivši predsjednik ne skriva da bi rado surađivao s IDS-om. Prema neslužbenim informacijama, Josipovićevi emisari već su razgovarali sa predsjednikom IDS-a Borisom Miletićem, nakon čega je IDS napravio odmak od SDP-a. Hoće li tako i ostati bit će poznato početkom jeseni, kada će IDS odlučivati o koaliciji. Sudeći prema informacijama koje dolaze iz IDS-a, ključno za donošenje odluke bit će stavovi o regionalizaciji Hrvatske i projektima koji garantiraju gospodarski razvoj Istre.

U Josipovićevom stožeru ne skrivaju kako u procesu okupljanja tzv. trećeg puta računaju i na suradnju s određenim strankama izvan lijevog centra. U prvom redu vjeruju kako je vrlo izgledna suradnja s Glavaševim HDSSB-om ili Neovisnom listom - Most Božidara Petrova. Međutim, takvu suradnju ne vide izglednom prije izbora, nego tek u postizbornim preslagivanjima.

 

J. Zd.