Donedavno jedna od glavnih priča u našoj zemlji koja je punila stupce novina, te „tupila“ komentatorska pera, bila je svastika koja se u petak 12. lipnja pojavila na travnjaku poljudskog stadiona.

Sama po sebi, to je tema koja je već debelo pala u zaborav, bez da je dobila konačni policijsko-sudski epilog. Ne treba se tomu čuditi. Svastika je već polučila glavninu efekata zbog kojih je i kreirana.

Hrvatska nogometna reprezentacija bila je dugi niz godina jedna od svjetlih točka u našoj otužnoj svakodnevici. Kada bi bio termin odigravanja utakmica nacionalni zanos bi se budio, ulice bi se preplavile nacionalnim obilježjima, pjevale su se pjesme. Osjetio bi se, bar na tren, nacionalni zanos koji je stvarao državu. Jako je puno dokaza da je riječ o pojavama koje su nekom strašno smetale. Najprije se u tim krugovima rodila ideja o operaciji "isušivanja močvare" a kad ista nije dala rezultata pristupilo se radikanijim mjerama koje su imale za cilj stati na kraj tom "nacionalističkom divljanju".

I odjednom...svastika! Pravilno iscrtan simbol njemačkih nacional-socijalista, velikih dimenzija, pozicioniran upravo ispred televizijskih kamera, neposredno ispred onog istog mjesta s koga je Josip Broz Tito, daleke 1979. godine, otvorio Mediteranske igre ali i zdanje poljudske "školjke".

>>Od Opere do svastike i Jadovnog

Nacistički sinbol bio je veliki i točnih proporcija, što ukazuje da je kreator iste imao sasvim dovoljno vremena temeljito se posvetiti pripremama i izradi iste. Samim odabirom kemijskog sredstva bila je i vremenski točno tempirana, što ukazuje da su autori imali i savjetnike s praktičnim iskustvom u području kemije, odnosno agronomije. Prema kasnije utvrđenim činjenicama, svastika je navodno bila vidljiva još od srijede 10. lipnja, što međutim nitko nije uočio. Nisu to uočili ni oni koji skrbe o kvaliteti poljudskog travnjaka, niti oni koji su promatrali posljednje treninge dviju momčadi, kao ni osobe koje obavljaju poslove iz sigurnosne domene.

Nakon šoka i nevjerice, prvi se oglasio ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić koji je poručio da "odgovornost za incident s kukastim križem na travnjaku Poljuda treba tražiti u Hrvatskom nogometnom savezu", koji je nazvao "podružnicom HDZ-a".

-Neka se organizator i oni koji koketiraju s ustaštvom i neonacizmom sjete svega što se događalo s povicima 'Za dom spremni' i onog što se događalo na stadionima već godinama. Hrvatski nogometni savez je s tri četvrtine članova podružnica HDZ-a i neka odgovornost HDZ traži u Nogometnom savezu - kazao je ministar policije Ranko Ostojić.

Dajući ovakvu političku kvalifikaciju, uz otvoreni pokušaj amnestiranja policije, ministar unutarnjih poslova i visokopoziciopnirani SDP-ov dužnosnik već je ovom izjavom dao naslutiti kako sa cijelom ovom situacijom nisu čista posla.

O čemu se zapravo radi, jasno je nekoliko dana kasnije stavila do znanja i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

-Situacija oko hrvatskog nogometa se mora raščistiti. Ako se rasčišćavaju na razini UEFE a pretpostavljam da to nije upereno protiv HDZ-a onda se moraju raščistiti i na razini Hrvatske - kazala je ministrica vanjskih poslova, koja je odjedanput postala iznimno zainteresirana za rješavanje stanja u hrvatskom nogometu.

Uz medijske napise u kojima su prednjačili oni koji su unaprijed znali krivca, uslijedila je i policijska istraga, tijekom koje je policija javno objavila i video zapis navodnih počinitelja. Međutim, umjesto da pravilno odredi motiv i tako istragu usmjeri prema ne tako velikom krugu osumnjičenika, iz policije se odlučuju na objavu video zapisa, za koji u određenim krugovima tvrde da je snimljen kasnije, te od javnosti zatraže potporu za rješavanje ovog slučaja. Tu istraga staje.

Međutim, u Gradu pod Marjanom, već duže razdoblje kruži priča prema kojoj policija, pa tako i ministar Ostojić, jako dobro znaju tko je idejni kreator a tko crtač poljudske svastike. Upravo u tome i treba tražiti razloge skidanja ove teme iz javne uporabe. Sudeći prema insiderskim izvorima, autori svastike osobe su jako bliske SDP-ovim splitskim krugovima i upravo to je jedini razlog što ovu informaciju u policiji čuvaju kao "zmija noge".

U slučaju objavljivanja ove informacije na vjetrometini bi se, nedvojbeno, našao sam ministar Ranko Ostojić, njegov zamjenik i bivši "milicionar" Evelin Tonković i pomoćnik Nebojša Kirigin, potomak Tita Kirigina, nekad moćnog predsjednika Hajduka i osobe koja je 1944., pucnjima iz revolvera, oduzela život novinaru i političaru Vojku Krstuloviću. Činjenica da su sva trojica Splićani i visokopozicionirani članovi SDP-a s brojnim interesima i vezama u Hajduku i splitskoj Gradskoj upravi, nedvojbeno bi njih osobno ali i SDP dovela u svojevrsnu "šah mat" poziciju.

Tvrdnja kako je zatraženo nekakvo vještačenje od EUROPOL-a, koje su se mogle nedavno čuti, je najobičnije dodatno zamagljivanje cijele priče, stavljanje u zaborav i očit pokušaj dodatnog manipuliranja koja ima cilj odlaska svega u zaborav.

Ili je EUROPOL, očito, jako nesposobna institucija koja nije u stanju završiti vještačenje u skoro 2 mjeseca?

Međutim, bez obzira na dalji tijek istrage, cijela je ova priča već polučila jedan od ključnih efekata - uništavanje hrvatske nogometne reprezentacije kao jednog od nacionalnih simbola!

Onaj tko je sve ovo isplanirao, ne podnosi Hrvatsku nogometnu reprezentaciju, te je želi uništiti kao nacionalni simbol. Hrvatska nogometna reprezentacija od tog dana igra pred praznim tribinama, nema navijača, nema zanosa, nema domoljubne pjesme, kažnjava se oduzimanjem boda, gubi utakmice, dolazi do smjene izbornika, a postaje upitan i plasman na Europsko prvenstvo.

Nema sumnje, sve je pomno isplanirano i odrađeno. Ministar Ostojić i dalje ne želi priopćiti ime crtača svastike, iako je učinak instaliranja iste na poljudskom travnjaku već postignut!

           

J. Zdunić