Dobar dio javnosti ostao je šokiran tajnim sastankom Drage Prgometa sa Zoranom Milanovićem i Antom Kotromanovićem, čiji je epilog odluka o izbacivanju Drage Prgometa iz MOST-a.

Zahvaljujući medijima o Prgometu je posljednjih mjeseci godina stvorena slika kao o osobi koja je navodno pokušala demokratizirati HDZ ali u tome nije uspjela. Prgomet je napustio HDZ koncem veljače ove godine, što većina medijskih komentatora posljednjih mjeseci lažno tumači kao njegovo izbacivanje, dajući mu tako odlike žrtve.

Međutim, nakon jučerašnje neslavne Prgometove epizode s Milanovićem i Kotromanovićem i današnjeg izbacivanja iz MOST-a u javnosti se počinje formirati jedna sasvim druga slika o osobi koja je s mjesta dopredsjednika HDZ-a, preko MOST-a, "iznenada" završila u okrilju Zorana Milanovića.

Predmet interesa DORH-a

Sudeći prema dokumentaciji kojom raspolažemo, takav iznenadni obrat je sve drugo samo ne slučajan. Naime, iz dopisa Milanovićevog osobnog zubara Siniše Varge, od 02. lipnja 2015., u SDP-u se dosta dugo bave osobom Drage Prgometa. Riječ je naime o dokumentu u kome ministar Varga, odgovarajući na upit DORH-a, pojašnjava situaciju vezanu za diplomu Drage Prgometa.

DORH se naime, sudeći prema odgovoru ministra Varge, očito zainteresirao za kronologiju Prgometove izobrazbe, od uvjerenja o završenom studiju Medicinskog fakulteta u Banja Luci od 3.10.1990., preko upisivanja magistarskog studija 1993., upisa 9. Semestra osnovnog studija medicine u Zagrebu u godini 1994/95, obrane magistarskog rada pod naslovom „Ratne ozljede vrata“ 1995. godine, i doktorskog rada pod naslovom „Ratne ozljede glave i vrata“ 1996., kao i stjecanja diplome na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, te iste, 1996. godine.

U DORH-u su očito odlučili proniknuti u tajnu kako je moguće da netko upiše i obrani magistarski rad prije nego što stekne diplomu Medicinskog fakultata u Zagrebu, te doktorira u istoj akademskoj godini kada je i diplomirao a sve to uz nekoliko godina radnog iskustva bez stručne izobrazbe i diplome.

Zanimljivo je da je Drago Prgomet, koncem srpnja ove godine, točnije više od mjesec dana nakon što su u SDP-u doznali za interes DORH-a za kronologijom njegove izobrazbe, sudeći prema medijskim napisima, operirao ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića i spasio ga od uznapredovalog stupnja sepse, odnosno već uznapredovalog trovanja krvi koje je bilo dovelo i do otkazivanja bubrega.

Međutim, insiderski izvori skloni su vjerovanju da Drago Prgomet nije uopće operirao Ranka Ostojića, nego je plasiranjem te priče u medije ciljano išao pokupiti medijsku slavu ali i zahvale izliječenog ministra. Prema tvrdnjama koje se mogu čuti u insiderskim informacijama, ministar Ostojić se kasnije, kroz storniranje nekoliko kaznenih prijava koje su protiv njega bile podignute, revanširao svom spasitelju.

Brat dopredsjednik HSU-a i aktivni član kukuriku koalicije

Da je cijela obitelj Prgomet u iznimno dobrim odnosima sa Zoranom Milanovićem i njegovim timom govori i podatak da je Mijo Prgomet, brat Dragin, kao potpredsjednik Hreljine Hrvatske stranke umirovljenika /HSU/ već četiri godine sastavni dio Kukuriku koalicije.

Na samom početku mandata Mijo Prgomet je bio i kandidat za pomoćnika ministra u Milanovićevoj kukuriku vladi ali kako nije uspio proći zahtjevnu sigurnosnu provjeru od tog se imenovanja odustalo. Sudeći prema insiderskim izvorima razlog neprolaska sigurnosne provjere leži u činjenici da se ime Mije Prgometa, osobe koja je tijekom rata čuvala most na Savi između dva Broda, dovodi u vezu sa lihvarenjem i reketarenjem. 

Međutim, to očito nije omelo Zorana Milanovića i njegove ministre da nastavi suradnju sa svojim koalicijskim partnerom i bratom tadašnjeg zamjenika predsjednika HDZ-a. Zoran Milanović i Tihomir Jakovina imenovali su naime Miju Prgometa u Nadzorni odbor Hrvatskih šuma.

Poslovi sa HEP-om i afere u Hrvatskim šumama

Mijo Prgomet, inače član Nadzornog odbora Hrvatskih šuma, osnivač je i vlasnik tvrtka ARMUS d.o.o., koja je 2014. imala prihod od 7.515.200 kuna, a dobila je od HEP-a i projekt vrijedan 30 milijuna kuna za projekt brojila

Ime Mije Prgometa, kao i imena ostalih pripadnika SDP-ovog Slavonsko-brodskog lobija na čelu sa Tihomirom Jakovinom i Ivanom Pavelićem, spominje se i u kontekstu niza afera u Hrvatskim šumama. U prvom redu, riječ je o aferi vezanoj za natječaj o zakupu poslovnih prostora – ugostiteljskih objekata za odmor u vlasništvu Hrvatskih šuma.

Zainteresirani ponuđači tako su na mogućnost zakupa dobili 20 objekata na Jadranu bilo da je riječ o odmaralištima, vilama, apartmanima ili pak lugranicma koje obuhvaćaju preko petsto kreveta.

Međutim, posao je dobila tek osnovana tvrtka Krula d.o.o. u vlasništvu susjeda Mije Prgometa, sa zagrebačkom adresom uMaršanići 10 i 12, gdje živi i član Nadzornog odbora Hrvatskih šuma i brat Drage Prgometa.

Kako doznajemo, riječ je o poslu iznajmljivanja 20 objekata u vlasništvu Hrvatskih šuma s oko 550 kreveta, koji su spomenutoj tvrtki iznajmljeni na vremenski rok od 15 godina.

Iz ugovora o sklapanju ovog posla koji je dobila Krula d.o.o., tek osnovano poduzeće u vlasništvu susjeda Mije Prgometa, vidljivo je kako u prvih šest mjeseci ne moraju plaćati najam (članak 3), te da sva investicijska održavanja plaćaju Hrvatske šume tijekom 15 godina zakupa (članak 12.).

Mijo Prgomet, kao i njegov brat Drago, kako doznajemo, također su u iznimno dobrim odnosima i sa ministrom obrane Antom Kotromanovićem. Stoga ne treba biti iznenađen da je jučerašnji sastanak Drage Prgometa i Zorana Milanovića održan upravo u stanu ministra obrane na zagrebačkom Laništu.

Jednako tako, nitko ne treba više biti iznenađen niti Prgometovim postupcima u HDZ-u, ulogom u i oko MOST-a, kao niti naglim "utrčavanjem u zagrljaj" Zorana Milanovića i Ante Kotromanovića.

 

Vladimir Ljubanić