Najpopularniji gradonačelnik u Hrvatskoj, kako se voli sam prezentirati, a kako ga i neki drugi vole prezentirati, Krešo Beljak, nikako ne uspijeva ostvariti svoj dugogodišnji san – postati zastupnik u Hrvatskom saboru.

Iako, naizgled, ima sve preduvjete i spreman je sa svima razgovarati i sklapati sve moguće kompromise, ispada kako gradonačelnika Samobora nitko ne želi.

Za svoj drugi gradonačelnički mandat, već u prvom krugu glasovanja dobio je 70% glasova (moglo bi se reći preferencijalnih), te kao predsjednik samoborskog HSS-a i koalicijski partner SDP-a na razini grada Samobora, nije uspio preko koalicije Hrvatska raste s kojom je otvoreno koketirao, ući na listu za Hrvatski sabor. Niti kao potpredsjednik nacionalnog HSS-a nije uspio doći na listu Domoljubne koalicije, a nije uspio niti kao osobni prijatelj s bivšim predsjednikom Ivom Josipovićem progurati se na listu za Hrvatski sabor. Logično se nameće pitanje u čemu je problem ili poteškoća, a ambicija je velika kao Samoborsko gorje?

Još jedna tipična hrvatska priča - čovjek koji je osuđen za kazneno djelo razbojstva i pljačke, čovjek protiv kojega se vodi preko trideset otvorenih istraga u DORH-u, čovjek s kojim nitko ne želi dugoročno raditi...zvuči li vam to poznato??!! Na prvi pogled fin i uglađen pred objektivom, sa širokim i besprijekornim osmijehom, gotovo bi čovjek pomislio iz srca...pošten, moralan, uspješan, a nitko ga ne želi, čak niti naši političari, koji bi nekad i s crnim vragom, ako treba...

Kako vanjski izgled lako zavara? On je netko tko je toliko nevjerodostojan i nedosljedan da se nitko na njega ne može i ne želi osloniti, a maska za javnost gotovo mu je savršena. Kada priča normalno i lijepo, zvuči baš kao kandidat kakvoga bi svatko poželio... No njegovi ispadi i neuvjerljivosti govore pravu istinu o njemu. Jedan od presedana i rijetkih je gradonačelnika koji je nedavno sazvao sjednicu Gradskog vijeća Grada Samobora samo s jednom točkom - RAZNO. Na sjednicu su uredno došli samo koalicijski partneri - zastupnici HSS-a i SDP-a. Ispričali se kako im je bilo na moru, razmijenili sličice i iskustva s ljetovanja i otišli doma. I za sav taj veliki trud i napor dobili su plaću poreznih obveznika koji uredno za njihov naporan i težak rad plaćaju stalno nove naknade u gradski proračun.

Zar nikome nije poželjan čovjek - gradonačelnik koji svom silom promovira i podupire mlade, te na njima gradi budućnost? Gradonačelnik je toliko ustrajan u tome, da su mu članovi gradskog vijeća vrlo mladi, te je Gradsko vijeće po godinama možda i najmlađe u Hrvatskoj! Razlog je vrlo jednostavan. Profesor Krešo Beljak koji je radio u školi povukao je svoje đake u politiku. I sa njima se profilirao preko novih medija i društvenih mreža. Da li to znači da su profesori u budućnosti konkurencija liječnicima u politici? Afere koje su nosile kontrole diploma na fakultetima očito nemaju kraja, jer se mreža glasača danas radi na vrlo zanimljiv i inovativan način... Za sve ... I sve je u redu dok to drugi plaćaju ...

Da li biste takvog zastupnika poželjeli u Saboru? Vjerojatno ne. I vjerojatno su toga svjesni bili svi, i Karamarko, i Milanović, i Hrg, ali i Ivo Josipović.

A što će mu budućnost donijeti i hoće li Cvitan u svojem čišćenju ''lokalnih šerifa'' doći i do njega i vidjeti kako zapravo stoluje samoborski gradonačelnik... pravo je pitanje. Ako bi se to i dogodilo, značilo bi da SDP koji je u Samoboru na vlasti u koaliciji s HSS-om i Krešom Beljakom snosi i dio odgovornosti za nezakonitosti koje su se tamo događale u proteklo vrijeme, od 2009. godine od kada su na vlasti do danas A kada će se DORH pokrenuti i riješiti sve te silne istrage i prijave, tek ćemo vidjeti ...

Nakon gostovanja u Otvorenom (19.11.), uz već spomenuto, postao je stručnjak za granice, migracije. sigurnost i međunarodni terorizam!? Možda je malo zakasnio jer su paralemntarni izbori prošli…ali unutarstranački izbori u HSS-u tek nam dolaze. Nije lako biti između srpa, čekića i nakovnja!

 

Hrvoje Krmpotić