Zapisnik sa sjednice Upravnog vijeća Hine od 13. studenog 2015., i potpisivanje aneksa ugovora o radu za aktualnu ravnateljicu i bivšu glasnogovornicu Silvana Hrelje, zoran je pokazatelj što se u poduzećima pod vlašću kukuriku koalicije događa nakon parlamentarnih izbora.

Sudeći prema zapisniku, koji javno objavljujemo, ravnateljica Branka Gabriela Valentić na 27. sjednici informirala je Upravno vijeće o planiranoj isplati prigodnih nagradu u prosincu (božićnica) ali i trajnom zapošljavanju određenog broja novih djelatnika koji su do sad radili kao vanjski suradnici Hine.

Na prijedlog predsjednika Upravnog vijeća, Josipa Vebera, na dnevnom redu sjednice našla se i rasprava o aneksu ugovora koji je ravnateljica povukla na jednoj od ranijih sjednica. Nakon otvaranja rasprave o ovoj temi, sudeći prema zapisniku, ravnateljica je napustila sjednicu, a isto je postupila i članica Vijeća Slavica Cvitanić, obrazloživši kako ne želi sudjelovati u raspravi o aneksu ugovora za ravnateljicu.

Međutim, četvero ostalih članova Vijeća na koncu je donijelo odluku da predsjednik Upravnog vijeća, Josip Veber, potpiše aneks ugovoru o radu za ravnateljicu Hine, što je i učinjeno.

Pokušavajući doznati što aneks ugovora, potpisan nakon izbora, sadrži, obratili smo se za pomoć osobama bliskim državnoj novinskoj agenciji, koje su nam bile voljne pojasniti, ali uz zajamčenu diskreciju.

-Aneksom ugovora želi se bivšu glasnogovornicu Kukuriku koalicije uhljebiti u Hini jer će u protivnom završiti na cesti. Njezina politička opcija je izgubila izbore i sad je u tijeku zaštita svojih kadrova - pojasnio nam je naš insiderski izvor.

20 posto manje uposlenih, izdaci za plaće jednaki

Inače, članovi stranaka Kukuriku koalicije su od početka mandata bivše glasnogovornice Silvana Hrelje na čelu Hine bili puni hvale za promjene u poslovanju koje su se tamo navodno dogodile.

U razgovoru s poznavateljima stanja u Hini pokušali smo doznati o kakvim je pomacima riječ.

Hina se naime financira s 50 posto proračunskih sredstava, dok drugih 50 posto dolazi od prodaje korisničkih usluga. Iz državnog proracuna, Hina dobiva 30 milijuna kuna godisnje i trenutno ima oko 120 zaposlenih, koliko je dobivala i 2013., prije tzv. restrukturiranja, kada je imala 151 zaposlenika, odnosno 20 posto više.

-U razdoblju prije restrukturiranja na plaće se trošilo 75 posto proračuna, dok se nakon restrukturiranja, i smanjenja broja uposlenih za 20 posto, na plaće troši 73 posto proračuna, odnosno dva posto manje - pojašnjava naš sugovornik.

Tvrdi da se iza pojma restrukturiranja Hine, provedenog 2013.., u biti skrivao progon političkih neistomišljenika.

- Novcima isplaćenim za plaće treba dodati i po2000 kn netto božićnice po uposleniku, isplaćene u prosincu. Kad se suma isplaćena na ime božićnica u jednoj državnoj tvrtki pridoda sumi plaća, nejasno je o kakvim je uštedama u poslovanju riječ. Restrukturiranjem 2013. godine mi domoljubi bačeni smo na cestu a novci ušteđeni našim uklanjanjem iz sustava, ili premještanjem na slabije plaćena mjesta, djele se politički podobnima, potpisuje se aneks ugovora za ravnateljicu, a kao što vidimo događa se i zapoljšljavanje novih politički podobnih uhljeba - navodi naš insiderski izvor.

Glasnogovornica Hreljinog HSU-a na čelu državne agencije

Dotadašnja glasnogovornica Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) i jedna od glasnogovornica Kukuriku koalicije, Branka Gabriela Valentić, inače bivša supruga glumca Duška Valentića, na mjesto ravnatelja Hine imenovana je koncem prosinca 2012.

Na čelo Hine došla je zahvaljujući kvotama, odnosno podjeli plijena, dogovorenom između čelnika strankama Kukuriku koalicije. Zahvaljujući činjenici da je bila glasnogovornica i osoba od osobitog povjerenja Silvana Hrelje, ova nekadašnja novinarka Vjesnika se s pozicije glasnogovornice jedne od stranaka Kukuriku koalicije premjestila na čelno mjesto državne novinske agencije.

Prvu ozbiljniju aferu imala je već kod imenovanja glavnog urednika, kada je Upravnom vijeću predložila svog kućnog prijatelja Damira Margetića, inače supruga Tamare Marinković, glasnogovornice ministra zdravlja, s kojom je devet mjeseci i formalno radila na zajedničkim poslovima medijske promocije Kukuriku koalicije. Međutim, Upravno vijeće je odlučilo poništiti taj postupak i provesti novi natječaj.

Na novi natječaj javio i Serđo Obratovpa je na prijedlog ravnateljice Hine 21. ožujka 2013. imenovan na dužnost glavnog urednika Hine.

Previše "involvirani" kum Ranka Ostojića

Zanimljivo je da je Serđo Obratov samo nekoliko mjeseci ranije tražio od tadašnjeg glavnog urednika Darka Odorčića da ga se poštedi praćenja afere 'prisluškivanje' i afere u svezi sa stanom ministra policije Ranka Ostojića koji mu je iznajmio tadašnji predsjednik Uprave EPH-a Ninoslav Pavić, obrazloživši svoj zahtjev 'prevelikom involviranošću'.

Kasnije se ispostavilo da je Serđo Obratov u biti obiteljski prijatelj i kum aktualnog ministra Ranka Ostojića koji se u međuvremenu, od podstanara kod Ninoslava Pavića, prometnuo u sveprisutnog i dobro poznatog "Ranka motorolu".

Zanimljivo je također da je Serđo Obradov u svom programu, koji je priložio uz natječaj za glavnog urednika Hine, izrijekom obećao da u njegovom mandatu neće biti napredovanja po političkoj ili prijateljskoj liniji.

Nakon što je Obratov, imenovan za glavnog urednika Hine, Damir Margetić je odmah napredovao na mjesto pomoćnika urednice Osnovnog servisa vijesti - što u naravi posla znači poziciju pomoćnika urednice unutarnje politike.

Čim je zasjeo na funkciju, Obratov je promptno unaprijedio i svog kuma Andreja Matijaševića sindikalnog povjerenika u Hini, postavivši ga na svoje dotadašnje mjesto - urednika podrubrike Kronika i društvo.

U startu su odmah unaprijeđena još dvojica Obratovljevih prijatelja i političkih istomišljenika - Tomislav Rubić, koji je s novinarskog mjesta promaknut na mjesto urednika u Desku, a s tog mjesta na mjesto zamjenika urednice Osnovnog servisa vijesti, napredovao je drugi Obratovljev prijatelj Neven Leskovar, inače muž znatno poznatije novinarke HRT-a Nataše Ban Leskovar, koja se "proslavila" svojim prilozima u "Latinici".

>>Medijske „crvene brigade“ pokušavaju razbiti saborsku većinu

- To je samo vrh ledene sante. Nakon što smo dobili novu većinu u Saboru za očekivati je kako će spomenuti uskoro krenuti s javnim tvrdnjama kako su oni samo profesionalci u svom poslu i apolitične osobe - rezignirano će na kraju naš sugovornik.

 

Vladimir Ljubanić