Nema više nikakvih dvojbi da u posljednje vrijeme svjedočimo sveopćem medijskom ratu u kojem mediji uopće više ne skrivaju nakanu narušavanja odnosa između Domoljubne koalicije i Mosta.

Umjesto objektivnog i profesionalnog informiranja konzumenti medijskih informacija svakodnevno su u prigodi svjedočiti o ne toliko vještim pokušajima "bacanja klipova pod noge" saborskoj većini u režiji medija, dok se iz SDP-a skoro o tome ne oglašavaju.

SDP-ov tim aktivista temeljen na Forumu 21

Kako je uopće moguće da mediji po vrlo jednostavnom obrazcu svakodnevno pokušavaju narušiti odnose između političkih opcija koje rade na formiranju vlade pokušao je pojasniti Vladimir Ljubanić, suradnik HRsvijeta i dobar poznavatelj insiderske scene.

- Do mene je ovih dana došla informacija da je SDP organizirao jedan novinarki tim aktivista čija je osnovna zadaća potencirati razdor izmedu Domoljubne koalicije i Mosta. Taj tim čini troje novinara nekadašnjih članova Foruma 21. Tim navodno vodi Krešimir Macan, vlasnik agencije Manjgura, a pored Macana u timu su i novinar NoveTV Mislav Bago i njegova prijateljica i bivša direktorica programa NoveTV Iva Gačić - tvrdi Ljubanić.

Smatra da je riječ o interesnoj sprezi PR agencija, vlasnika medija i novinara.

- Krešimir Macan je na oblikovanju aktualne političke scene u Hrvatskoj izgradio malo poslovno carstvo. Pretražite malo internet i vidjet ćete da je uglavnom poslovao s onim političkim strukturama koje su kontrolirale proračun. Drugi u toj igri su mediji koji su u protekle četiri godine financirani iz proračuna a kako čujemo oproštena su im znatna dugovanja na ime poreza. Tek treći su novinari koji, bilo iz svjetonazorskih načela ili za "golu koricu" kruha rade borbene medijske prepade poput onog Mislava Bage prema Boži Petrovu ili HRT-ove Munižabe prema Ivanu Lovrinoviću - ističe Ljubanić.

Upozorava kako uglavnom igraju na kartu medijskog neiskustva zastupnika Mosta.

- Uglavnom mediji u javnost puste određenu vijest da bi nakon toga polučili željeni politički efekt. Tako su Grmoju, Panenića i Bulja uspješno isprovocirali na temu Reinerovog skijanja. Isto su, istina bezuspješno, pokušali sa Linić Strenja kao ministricom zdravstva, nekolicinu njih po pitanju MUP-a i štošta još. Otvoreno pokušavaju iskoristiti nedovoljno iskustvo saborskih zastupnika Mosta i iskoristiti ih za one učinke koje je zacrtao SDP-ov tim medijskih aktivista - tvrdi Ljubanić i dodaje kako to puno teže ide s istaknutijim članovima HDZ-a koji su puno iskusniji i vičniji ovom obliku političkih igara.

Mediji pokušavaju uzdrmati legitimitet izbornih pobjednika

Što je krajnji cilj ovakve političko-medijske sprege, pokušali smo doznati od Ivana Mihaela Bana, političkog analitičara HRsvijeta.

- HRT i dio medija čini i činit će sve da dovedu u pitanje ne samo legitimnost izbornih pobjednika: iz dana u dan, iz emisije u emisiju, iz kadra u kadar scenarirati će i režirati sve što je u medijskom prostoru moguće kako bi doveli u pitanje vjerodostojnost ljudi koji su - posljedično izbornoj pobjedi -postali javne osobe, (potencijalni) dužnosnici Vlade ili Sabora. Prije svega mislim na slučaj akademika Željka Reinera i Tima Oreškovića. U Reinerovom slučaju je vidljivo da je mobilizirana falanga moralizatora, političkih puritanaca i higijeničara iz samoupravnog doba kako bi javnost uvjerili da je novoizabranom predsjedniku Sabora bilo primjerenije da je čekao u koloni običnih smrtnika koji se eto odlučiše bez policijske pratnje i 'rotirki' o svome trošku otići na odmor u neku od skijaških destinacija. Radili su na skandalu, ali je pitanje jesu li uopće koga uspjeli uvjeriti da je akademik Reiner u bilo čemu pogriješio. - ističe Ban.

>>Željko Reiner, meta mafijaške medijske hajke

Kao drugi primjer navodi primjer odnosa medija prema Tihomiru Oreškoviću, povlačeći paralelu sa Željkom Rohatinskim.

-U slučaju Tima Oreškovića i njegovog znanja hrvatskog jezika hrvatskih medijski profesionalci u odnosima s javnošću prešli su svaku mjeru. Kakvim li su se sve kriterijima poslužili da gospodina Oreškovića proglase neodgovarajućom i neželjenom osobom na čelu Vlade! Da ih posjetim: Nije li Hrvatska udruga za odnose j javnošću (HUOJ) 2008. godine dodijelila posebno priznanje za komunikatora godine - dr. Željku Rohatinskom, guverneru Hrvatske narodne banke. Nije li samo taj slučaj dovoljan pa da se sruše svi njihovi kriteriji - ocijenio je.

Ukazuje i na pokušaje izazivanja šumova između Domoljubne koalicije i Mosta.

-Kako su pregovori Mosta i Domoljubne koalicije u središtu pozornosti, vidljivo je da je cilj nekoliko novopokrenutih medijskih operacija producirati čim više kontradiktornih izjava aktera pregovora, među njima izazvati čim više nesporazuma, šumova, dramatike, razlika u stajalištima Mosta i Domoljubne koalicije kako u konačnici ne bi došlo do sporazuma oko ustroja vlasti. Slijedeća medijska operacija će se odnositi na kompromitaciju ideje o centraliziranom upravljanju državnih tvrtki, ideje koju zagovara Domoljubna koalicija.Također treba očekivati medijski napad na najavljeno formiranje Ministarstva obitelji, demografske obnove i useljeništva - upozorava Ban.

Uloga i ciljevi pučističkog Foruma 21

Kao okosnicu SDP-ovog medijskog tima označava nekadašnje aktiviste u Forumu 21, inače djelom strategije Georga Sorosa.

-Operativu spomenute skupine čine brojni novinari s nacionalnih televizija (poglavito s HRT-a) ali njihovu okosnicu čine novinari nekada aktivni u Forumu 21. Osim već spomenutih novinara toj skupini treba pribrojiti Sanju Mikleušić, Tihomira Ladišića, a i one koji su tih devedesetih bili još mali, na primjer Domagoja Novokmeta - navodi Ban

>>Tihomir Dujmović: Lavež SDP-ovih medijskih vučjaka

Zbog boljeg razumijevanja spomenutih medijskih operacija i neformalne ali solidno koordinirane 'Macanove skupine' podsjeća i na ranije aktivnosti Foruma 21.

-Forum 21 je inicijativa što su je početkom studenog 1997. godine pri Hrvatskom novinarskom društvu pokrenula 22 novinara elektroničkih medija među kojima je bilo najaviše novinara i urednika s HRT-a, uključujući i tadašnjeg člana Uprave HRT-a i pomoćnika direktora za televiziju Mirka Galića. Inicijativa je imala prešutnu podršku i bivših šefova Hrvatske radiotelevizije Ivice Mudrinića i Ivice Vrkića ali i trojanskih konja poput tadašnjeg glasnogovornika Uprave HRT-a Krešimira Macana. Tada je Macan bio trojanski a kako sada vidimo više nije trojanski … Forumu 21 potporu su dali i novinari Hine, njih dvadesetak. Pod izgovorom da se zalaže za slobodu javne riječi i pretvaranje hrvatske nacionalne televizije u javnu ova je inicijativa (Forum 21) na medijskoj bojišnici osvajala vlast pa ju se s punim opravdanjem može nazvati pučističkom skupinom. Da je to istina potvrđuje nekoliko činjenica: U studenom 1999. predsjednici tadašnje parlamentarne oporbene šestorice (čiji je koordinator bio ivica Račan) potpisali su s Forumom 21 povelju kojom se obvezuju da će HTV pretvoriti u javnu televiziju. U srpnju 2000. godine predstavnici ove inicijative (Jasmina Popović) s bivšim premjerom Račanom i tadašnjom potpredsjednicom Vlade Željkom Antunović u Banskim su dvorima dogovorili sve poteze oko preuzimanja medija - podsjeća Ban.

>>Hloverka Novak Srzić: Nadam se da će Radman s HRT-a otići zbog profesionalnog delikta

Podsjeća također da su se na udaru Foruma 21 ranije našli Hloverka Novak Srzić, Obrad Kosovac, Ljiljana Bunjevac-Filipović i Miljenko Manjkas …

-Na udaru ove pučističke skupine koju su predvodili Damir Matković, Dubravko Merlić, predsjednik HND-a Dragutin Lučić bili su Hloverka Novak-Srzić, glavna urednica programa, Obrad Kosovc, urednik informativnoga programa, Ljiljana Bunjevac-Filipović i Miljenko Manjkas … Ukratko, nekadašnji pučisti su kako vidimo ugledni novinari koji se svim sredstvima i metodama (ponajviše manipulativnim) bore za ostanak na vlasti za koju su se u Račanovo vrijeme izborili, doduše uz svesrdnu pomoć izaslanika Europske komisije Pera Vinthera. No, sudeći prema zadnjim izjavama aktera pregovora između Mosta i Domoljubne koalicije (prije svega Bože Petrova i Tomislava Karamarka) može se zaključiti da su svjesni medijske igre 'pokvarenih telefona' i da neće dopustiti da ih ta igra spriječi u dogovaranju - zaključuje Ban.

 

R. Horvat