Kaznena prijava, prema čijim navodima postoji osnovana sumnja da je poduzeće Manjgura, u vlasništvu Krešimira Macana, oštetilo Grad Pulu i gradske tvrtke za preko pola milijuna kuna, već više od pet godina se gura pod tepih.

Postoji osnovana sumnja da počinitelje djela navedenih u spomenutoj kaznenoj prijavi štiti upravo predsjednik države Ivo Josipović, navodi Dnevno.hr, dodajući kako aktualni predsjednik "iz osobnih interesa zažmirio na kriminalne radnje svojeg voditelja kampanje Krešimira Macana za kojeg se sumnja da je oštetio Grad Pulu i gradske tvrtke za preko pola milijuna kuna".

Cijela priča počinje još 2008. kad su Tedi Chiavelon kao tajnik Istarskog demokratske Sabora (IDS) i Boris Miletić kao kandidat stranke za gradonačelnika Pule angažirali tvrtku Krešimira Macana Manjgura d.o.o. za vođenje izborne kampanje.

Manjgura je dala IDS-u ponudu da im odradi kampanju od 1. studenog 2008. do 31. svibnja 2009. za 40 tisuća kuna mjesečno i uz podmirene troškove tijekom kampanje. Uz to, ugovoren je i bonus pod 200 tisuća kuna u slučaju da Miletić pobijedi u prvom krugu ili 100 tisuća kuna u slučaju da pobijedi u drugom.

Pljačka, koju su svojim novcem financirali građani Pule, se dogodila onog trenutka kad je Miletić postao gradonačelnik, tvrdi Dnevno.hr.

Iako je kampanju trebao platiti IDS, koji je kao politička stranka bio naručitelj usluge, dogodilo se nešto drugo. Dnevno.hr u posjedu je dokumentacije koja potvrđuje da su troškove IDS-ove kampanje platili Grad Pula te mnoge gradske tvrtke (Pulapromet, Pula Parking, Plinara Pula, Pula Herculanea, Vodovod...) a tek manjim dijelom u plaćanju te narudžbe sudjelovao je IDS kao stvarni naručitelj tog posla.

>>Već viđeno: Josipovićeva operacija 'Barbika' je kopija recepta Jakovčić-Cuccurin

Sve što je IDS tada platio je onih početnih 40 tisuća kuna. Kako piše u kaznenoj prijavi, osumnjičenici su svjesno ili nesvijesno uzeli 585.264,50 kune od građana Pule.

Međutim, teško da je bilo nesvjesno jer se ovo nije moglo dogoditi da neki gradski političar nije dao svoj blagoslov. Osim gore spomenutih političara i političkog gurua, kaznena prijava tereti i Macanove suradnike Bernarda Zenzerovića i Zorana Pucarića, navodi isti izvor.

Međutim, istražna tijela u Republici Hrvatskoj očito se ne žele baviti već podignutom kaznenom prijavom.

Prema određenim tumačenjima Macanova Manjgura ima poseban status kod trenutne vladajuće koalicije. Priča se da je tvrtka Manjgura za Kukuriku koaliciju i predsjednika Josipovića zapravo isto ono što je Fimi-medija bila za Ivu Sanadera. Usluge tvrtke u vlasništvu Krešimira Macana već su koristili  Ivica Račan, DORH, IDS, SDP BiH, Željko Kerum i predsjednik Ivo Josipović za potrebe svoje prve kampanje, a koristi i u ovima, predsjedničkim.

Zanimljivo je također da je predsjednički kandidat Milan Kujundžić, tijekom predstavljanja svog programa u Rijeci, rekao kako je doznao da je agenciji koja mu vodi kampanju “Josipović platio dva milijuna kuna”.

Na Kujundžićeve navode, izrečene u ponedjeljak u Rijeci, nitko se posebno nije osvrnuo. Jednako kao ni na spomenutu kaznenu prijavu koja već četiri godina skuplja prašinu u nekoj ladici.

Sve skupa, na žalost, dodatno podgrijava sumnje u neovisnost istražnih tijela u Republici Hrvatskoj i ukazuje na njihovu punu spregu s vladajućim strukturama.

 

R.H.