U procesu protiv bivših djelatnika tajnih službi Josipa Perkovića i Zdravka Mustača danas je, video-vezom iz Zagreba, svjedočio savjetnik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Vladimir Šeks.

 

Šeks je tijekom svjedočenja opovrgao da ima bilo kakve veze s otmicom bivšeg djelatnika SDS-a Ivana Lasića 1992., jednog od glavnih svjedoka u ovom procesu.

-Nisam znao da je Lasić otet i doveden u Hrvatsku - rekao je Šeks, odgovarajući na pitanje predsjednika sudskog vijeća Manfreda Daustera o tome je li upućen u akciju iz 1992. kada je Ivan Lasić odveden iz Mostara u Hrvatsku radi ispitivanja u vezi s ubojstvom Stjepana Đurekovića. 

Šeks je danas ustvrdio da on nije ni mogao ispitivati Lasića, jer to prema zakonu nije ni predviđeno.

-Ja nisam naredio ispitivanje Lasića jer za to nisam imao ovlasti. Kao tužitelj nisam mogao ispitivati osobe u sklopu istražnog postupka - rekao je Šeks.

>>Odvjetnici u slučaju Perković i Mustač: Odbijanje svjedočenja Stanka Čolaka je očito strah od optužnice

Tijekom svjedočenja govorio je i o svojim vezama s optuženima. 

-Perkovića znam od 1991. iz Osijeka, kada je bio djelatnik SDS-a, a ja predsjednik kriznog stožera za istočnu Slavoniju, a kasnije smo pod nalogom Franje Tuđmana osnovali konferenciju o sprječavanju kriminala i ratnog profiterstva, a Mustača sam upoznao kasnije krajem devedesetih na nekim sjednicama najvišeg državnog vijeća, čiji je on bio član - odgovorio je Šeks na pitanje predsjednika sudskog vijeća.

Suca Manfreda Daustera je zanimao i njegov odnos s Božom Vukušićem, bivšim emigrantskim političarom i djelatnikom saborskog Povjerenstva za ispitivanje žrtava rata i poraća i jednim od glavnih svjedoka optužbe u procesu protiv Perkovića i Mustača.

-Božu Vukušića sam upoznao 1994. kao potpredsjednik vlade, kad se žalio na odluku da mu se odbije status političkog zatvorenika čime je izgubio pravo na beneficirani staž prilikom izračunavanja mirovinske starosti - rekao je Šeks.

Na koncu, sudac Dauster je ustvrdio kako je Vukušić 2006. dobio otkaz kao tajnik saborskog Povjerenstva za ispitivanje žrtava rata i poraća zbog odsustva s posla, a to vrijeme je proveo svjedočeći u procesu protiv Krunoslava Pratesa, te je upitao Šeksa, koji je tada bio predsjednik Sabora, bi li on danas učinio isto.

-Da sam to znao, ne bi dobio otkaz jer bi to značilo da nije neopravdano izostao s posla - rekao je Šeks.

 

R.H.