Novoizabrani ministar kulture, Zlatko Hasanbegović, inače zamjenik predsjednika udruga Počasni bleiburški vod i Hrvatski križni put, nakon burnog dana u Hrvatskom Saboru dao je svoju prvu izjavu za javnost.

-Nakon svega, kao svojevrsni rezime rekao bih što vas ne ubije to vas ojača. Ja mislim i nadam se, da će ovo ostati tek kako jedna bizarna epizoda iz povijesti hrvatskog javnog života i kulture govora. Nadam se da će sve ovo ostati jedna nepotrebna kulisa i magla i istinski vjerujem da nas u ponedjeljak čeka novi vedar dan i da ću se moći isključivo posvetiti onome što mi je zapravo i jedina zadaća - da vodim ključni i vrlo važan resor - istaknuo je Hasanbegović u izjavi za NovuTV.

Osvrnuo se i na pokušaje etiketiranja Vlade proustaškom.

-Što na to reći? To su potpuno neutemeljene etikete a ja ću to i dokazati svojim radom - rekao je.

Novoizabrani ministar kulture je također istaknuo da će tek nakon analize vidjeti koje poteze povući.

-Ništa se neće mijenjati preko koljena i tek nakon podrobne analize zatečenog stanja. Protivnik sam bilo kakvog eksperimentiranja. Ono što je dobro u hrvatskoj kulturi tome će se dati još veća potpora, ali ono što ne valja će se korjenito mijenjati - rekao je Hasanbegović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje boji li se da će neki zastupnici, primjerica manjina, kao uvjet za potporu Vladi tražiti da ga se makne iz Vlade Hasanbegović je podsjetio kako je Vlada već dobila potporu Sabora.

-Jer Vlada je dobila jasnu većinu i svi oni koji su glasovali za ovu Vladu glasovali su i za mene kao ministra. Bez obzira na sve ono što se nažalost, danas moglo čuti - istaknuo je Hasanbegović nakon burne sjednice Sabora.

>>Titoisti počeli prikupljanje potpisa protiv Hasanbegovića

Pojasnio je i razloge zbog kojih je prihvatio ministarsko mjesto.

-Dovoljno sam vremena posvetio javnom radu s potpuno jasnom političkom, nacionalnom i kulturnom platformom i ovo je ponuda koja se nije mogla odbiti - zaključio je Hasanbegović.

M.M.