Tražeći povjerenje parlamentarne većine u svom nastupnom izlaganju programa Vlade Tim Orešković je u konciznom obliku i na jasan način pred novoizabranim zastupnicima u Saboru rekao da je osnovni hrvatski problem DUG i da će se on i njegov ministarski tim fokusirati na rješavanje toga duga.

No, u raspravi zastupnici s ljevice odreda su kritizirali njegovu prezentaciju. Da je pribjegao čitanju programa od stotinjak stranica nema sumnje da bi na sličan način bio osporavan, prigovorili bi mu da je program trebao predstaviti na pregledan način u dvadesetak minuta. Premijer Orešković - u tom trenutku mandatar - ponovio je nekoliko puta riječ fokusirati. Međutim, kada se krenulo u raspravu po klubovima odmah se vidjelo da je naum 'kukurikavaca' stvoriti disperzivnu sliku najvećeg problema - prezaduženosti Hrvatske - nabadanjem tema po slobodnom izboru i to na prizeman način. Dakle, da se kroz duga izlaganja i raspravu bez sadržaja izgubi iz vida osnovno, da se usput zamuti polje interesa javnosti a to je katastrofalno stanje koje je iza sebe ostavila prošla vlast.

Kroz raspravu klubova i pojedinačnu raspravu kukurikavci su nas ponovo uvjerili da o njima s pravom možemo govoriti kao o političko-autističnoj skupini koja pokušava predavačkom dikcijom druge podučavati onako kako se to nekada podučavalo u partijskim školama. Toj se skupini po stilu i naumu pridružio sakupljač gelera s banjalučkim dosjeom i Styrin borac za demokratski HDZ Drago Prgomet.

Zbog čega sintagma političko-autistična skupina? Zato što bez fašista kojih nema nigdje osim u njihovim glavama oni politički i ne postoje. Da se dođe do tog zaključka dovoljno je bilo slušati i gledati SDP-HNS-ove zastupnike uvjerene da su i dalje vlast i da njihovo referiranje na Francusku revoluciju (Hajduković) nekoga uistinu zanima. Taj bi politički autizam bio očitiji, ali istodobno i tužniji da se neki zastupnici s desnice nisu nalijepili na ovaj provokativni igrokaz. Iako je Karamarko pred početak zasjedanja očekivao da će kukurikavci prirediti igrokaz, neki zastupnici Domoljubne koalicije kao da nisu dobro razumjeli ni Karamarka a ni geste Petrova i mandatara Oreškovića.

Vidjelo se - kako je sjednica odmicala - da su se kukurikavci na osobit način okomili na predloženika za ministra kulture dr. Hasanbegovića. Zbog čega? Zbog straha da bi medijska i pseudokulturna gerila ostala bez novca kojim se financiraju jugo-frljijade.

O reformi kurikuluma i pokušaju povratka na staro

Tema na kojoj su kukurikavci inzistirali a koja je po opsegu i broju diskutanata zauzela prvo mjesto je bojazan da ne propadne već zgotovljena reforma kurikuluma! Ne znam jesu li te činjenice svjesni zastupnici Domoljubne koalicije i novopredloženi ministar znanosti i obrazovanja dr. Šustar. Zbog čega strah da bi reforma kurikuluma mogla pasti?

Bit će nam jasno ako se sjetimo izjave Vesne Pusić kada je rekla dva mjeseca pred izbore da 'pobjeda na parlamentarnim izborima može ostaviti snažne posljedice na naš život'. 'Govorimo o tome što će se učiti u školi, kakva povijest, hoćemo li natrag prema političkom revanšizmu i lustraciji ili prema normalnom građanstvu' (Jutarnji list, 09.08.2015.). Drugim riječima, na sjednici su kukurikavci iskazali bojazan da djeca neće učiti ono što su kroz reformu kurikuluma zamislili ideolozi razvaline. A to je jedna od najvećih podvala Milanovićeve vlasti koja zamalo da nije uspjela. Nadam se - ako bude pameti - da neće ni uspjeti.

Da je netko apstrahirao vrijeme i mjesto te procjenjivao izlaganja kukurikavaca, Prgometa, Lovrinovićai drugih s lijeve strane sabornice dobio bi dojam da je riječ o pokopavanju Vlade na odlasku a ne o imenovanju Vlade koja se treba konstituirati. Način na koji je to učinio Ivan Lovrinović, uskraćujući podršku novoj Vladi ipak ne začuđuje, tȁ znalo se da su dvojica 'mostovaca' bila na linku Zorana Milanovića. Nije li Lovrinović jedan od njih i nije li on nečim ucijenjen pa se 'okrenuo u zraku'?

Nadalje, iz loše priređenog političkog igrokaza moglo se zaključiti i to da je intelektualna razina kukurikavaca u ovom sastavu lošija a glasnija od prošlog sastava. Međutim, što radi HRT? Nakon desetak sati rasprave u drugom Dnevniku vidimo prilog polupismenog Saše Kosanovića koji potpuno distorzira sliku događanja u Saboru, i da ne bude zablude, urednici dovode profesora Rimca kako bi neukoj javnosti pojasnio da je sve tanko i upitno, od mandatara do ministara i programa nove Vlade. U posebno montiranom prilogu doznajemo za performans uplakane glumice i fatalne antifašistice Urše Raukar, vidimo lov na nezadovoljnike po sabornici i izvan nje za koje su novinari na temelju glasina pretpostavljali da su razočarani svojim neizborom za ministre pa su nam u tome kontekstu servirali fb status Jure Zovka koji niti shvaća niti vidi osnovni problem. A to je postavljanje barikada na sve strane samo da se spriječi imenovanje predsjednika Vlade i ministara. Na taj se mamac - vidjeli smo - nisu ulovili Damir Krstičević i Ante Ćorušić.

Na kraju, scenarij destrukcije nije uspio. Nova hrvatska vlast je uz izazov da promjeni Milanovićevu paradigmu dobila priliku napraviti posao i nakon četiri godine osjetiti draž pobjede, kao što je u svom izlaganju rekao novi premijer Orešković. No, ako mreža medijskih denuncijanata a posebno ona na Prisavlju ne bude raspletena, od pobjede neće biti ništa ma kako velik napor i znanje bili uloženi.

Neće proći ni dan od uspostave nove vlasti a ti isti denuncijanti će otpočeti sa strategijom njenog osporavanja.

 

Ivan Mihael Ban