Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije oglasio se otvorenim pismom u kome tvrdi da je povod za "pozive na linč Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda u Hrvatskoj pronađen je u videosnimci nastaloj prije više godina".

-Povod, ali ne motiv i uzrok, za brutalne, posljednjih godina, nezapamćene napade i pozive na linč Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda u Hrvatskoj pronađen je u videosnimci nastaloj prije više godina, tijekom mog posjeta vjernicima u Chicagu, gdje kao gost nisam bio u prilici utjecati na sve okolnosti. Zbog svih onih koji su se na bilo koji način osjetili pogođenima ili uvrijeđenima, posebice poslije zloporabe i manipulacije sadržajem te snimke od nekih medija, izražavam svoje iskreno i duboko ljudsko žaljenje - stoji u otvorenom pismu.

>>Marko Jurić: Četništvo po svojoj zločinačkoj naravi ne može imati legitimitet u hrvatskoj državi (Video)

Podsjećanje na njegovo pjevanje četničkih pjesama posvećenih četničkom vojvodi Momčilu Đujiću vidi kao "doprinos izljevu netrpeljivosti prema srpskom narodu, kao i produbljivanju jaza između Hrvata i Srba koji su neminovno upućeni jedni na druge".

-Svakome tko prati moj rad i javno djelovanje, ne samo od dolaska u Hrvatsku nego u posljednja tri desetljeća, jasno je da ono što mi se tendencioznim tumačenjem te snimke pripisuje, ne izražava stajališta i vrijednosti za koje se zauzimam. Jednostavno, u međuljudskim i u međunacionalnim odnosima, držim se Kristovih riječi: „Sve što hoćete da čine vama ljudi, tako činite i vi njima“. To je načelo po kojem živim i djelujem, a drugog programa i ideologije izvan Krista i Njegova evanđelja nemam! Napominjem da me ovakvi napadi nisu iznenadili jer sam nakon dolaska u Zagreb, u prvoj rečenici rekao da na obje strane postoje i takvi koji će bacati kamenje na one koji grade mostove među ljudima i među narodima - stoji u pismu.

Nadalje poručuje da ga "protagonisti mržnje i netrpeljivosti neće pokolebati".

-Protagonisti mržnje i netrpeljivosti neće me pokolebati, nego poticati da u svome srcu još više njegujem ljubav Kristovu i prema njima, jer znam da Bog, koji je za vječnost stvorio sve nas, to od mene očekuje. Na takvo postupanje me pogotovo obvezuju mnogobrojni pojedinci i udruženja koji su pokazali odlučnost da, unatoč orkestriranim, verbalno surovim napadima, javno i privatno upute izraze solidarnosti, ohrabrenja i potpore Srpskoj pravoslavnoj crkvi, pravoslavnim vjernicima u Hrvatskoj i meni osobno. Oni mi ulijevaju optimizam da, s nadom u Boga, s još više snage nastavim graditi mostove mira, suradnje, međusobnog poštovanja i ljubavi između hrvatskog i srpskog naroda, kao i Pravoslavne crkve i Katoličke crkve, budući da smo članovi iste kršćanske porodice koji vjeruju u isto evanđelje Kristovo. Njima, koji prema mojem shvaćanju i uvjerenju predstavljaju većinsku Hrvatsku utemeljenu u Kristovu učenju i etosu, upućujem izraze najdublje zahvalnosti - stoji u pismu.

Pismo završava riječima: "Dobro činite onima koji vas mrze, i molite se Bogu za one koji vas vrijeđaju".

-One nas obvezuju da na govor mržnje uzvratimo ljubavlju. Stoga pravoslavne vjernike, i ovom prilikom, pozdravljam riječima svetog apostola Pavla: "Stojte dakle čvrsto u slobodi kojom nas Krist oslobodi. Neka vaša vjera kroz ljubav djeluje, ljubavlju služite jedan drugome" - kaže se u pismu vladike Porfirija, zagrebačko-ljubljanskog mitropolita Srpske pravoslavne crkve.

 

M.M.