Predsjedništvo Hrvatskog Sabora donijelo je odluku o vraćanju pokroviteljstva nad središnjom komemoracijom žrtava Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta.

Protiv pokroviteljstva, bile su Milanka Opačić i Vesna Pusić, dok su predsjednik Sabora i tri potpredsjednika iz reda vladajuće većine bili "za".

Potpredsjednika Sabora Ivana Tepeša (HSP AS) žalosti što Predsjedništvo Sabora o vraćanju pokroviteljstva nije odlučilo jednoglasno.

-Svaka žrtva je žrtva i moramo joj odati počast, a Bleiburg je mjesto i vrijeme da odamo počast svim žrtvama koje su pale nevine od svibnja 1945. na Bleiburgu, Hudoj Jami, u Teznom i na Križnom putu - izjavio je Tepeš.

Upozorava kako je ubojstvo i jednog čovjeka zločin.

-Nažalost ne postoji ni jedan sudski proces, a kamo li da je netko odgovarao za te zločine. Bit ćemo u svibnju na Bleiburgu i dostojno ćemo obilježiti žrtve koje su pale nevine poslije Drugog svjetskog rata. Ubojstvo jednog čovjeka je zločin i onaj tko ubije jednog čovjeka je zločinac - rekao je Tepeš.

Za ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, ova je odluka očekivana.

-Mislim da je to bilo očekivano i to je jasna politička odluka ove Vlade i saborske većine - kazao je danas novinarima ministar Hasanbegović.

>>Milanović protiv komemoracije žrtava Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta

Prije donošenja današnje odluke, na istu se osvrnuo i predsjednik SDP-a Zoran Milanović, rekavši kako je pravo svake parlamentarne većine da bude pokrovitelj onoga što želi, što samo po sebi znači da po pitanju jasne osude komunističkih zločina i dalje nema konsenzusa na državnoj razini.

Podsjetimo, aktualni predsjednik Hrvatskog Sabora Željko Reiner ovu je odluku najavio još u svibnju 2014., nazvavši Bleiburg metaforom poratnih komunističkih zločina.

-Bleiburg je simbol i metafora stradanja Hrvata nakon službenog završetka II. svjetskog rata, a pokroviteljstvo Sabora nad komemoracijom na Bleiburgu bi značilo da su osuđeni svi komunistički zločini - istaknuo je Reiner.

Tom prigodom je istaknuo kako smatra da koalicija predvođena SDP-om izbjegava osuditi komunističke zločine

-Time se ne prihvaća istina da su se u Hrvatskoj dogodila masovna ubojstva i da su komunistički zločini nešto što trebamo osuditi, a ubijanje bez suđenja i nevine žrtve moraju zaslužiti poštovanje i pijetet - kazao je Reiner na konferenciji za medije HDZ-a održanoj 15. svibnja 2014.

 

M.M.