U nastavku suđenja bivšim dužnosnicima bivše jugoslavenske Službe državne sigurnosti Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, pred Zemaljskim sudom u Muenchenu, svoje svjedočenje danas nastavlja Vinko Sindičič.

Bivši agent Perkovićeve "mreže" Vinko Sindičić, došao je ponovo svjedočiti iz Italije , iako se u Rijeci i Muenchenu protiv njega vode dva postupka zbog navodnog lažnog svjedočenja, koje je inicirala Perkovićeva obrana na čelu s odvjetnikom Antom Nobilom.

Sindićić se u ponedjeljak ujutro na sudu u Muenchenu pojavio sa crnom torbom punom dokumenata koji će, kako je istaknuo, pred Sudom raskrinkati laži.

Sindičić je dokazivao kako je izvršni aparat za ubojstva djelovao pod okriljem Partije.

-Partija je bila iznad svih. Nije stvorena prema zakonu, osvojila je vlast. Služba sigurnosti bila je mješavina policije i sigurnosne službe. Daleko su javne službe bile od ubijanja, ubojstva su bila dio tajne službe koja je radila u tajnosti i ilegalno, daleko od zakona, na crnoj partijskoj strani bez zakona - ustvrdio je Sindičić.

Perkovićeva odvjetnica Zurr ispitivala je o logistici udbine skupine koja je došla ubiti Đurekovića. 

-Imam ovdje papire koji dokazuju da je Centralni komitet osnovao skupinu koja bi utvrdila ima li tragova ubojstva koji vode prema Jugoslaviji - rekao je Sindičić.

Potvrdio je kako je po nalogu Perkovića treća osoba predala ključ garaže tiskare ubojicama. Svjedok kaže kako ne zna kad je ključ predan, a već je tada, kaže, bio utvrđen datum ubojstva.

-Đureković je iz Hrvatske manevriran u inozemstvo kako bi ga ubili - rekao je još jednom Sindičić.

Svjedoka je braniteljica Zurr pitala o skupinama koje su došle u Muenchen ubiti Đurekovića. 

-U hotelu International držao sam automobil, to je bio više službin hotel nego obični hotel - rekao je svjedok te tvrdio kako su se ondje održavali sastanci i planiranje.

Braniteljica je pitala o bombama. Sindičić je rekao da toga nije bilo.

- Jedine bombe imali su emigranti koji su bili toliko glupi da ih prime kad im ih je jugoslavenska služba prikriveno nudila - istaknuo je svjedok.

-Jeste li ključ stana dr. Branka Jelića dali službi - pitala je braniteljica, na što je Sindičić odgovorio niječno.

- Nisam, Jerko Dragin povukao je tu svoju bilješku - rekao je Sindičić. 

-Zašto su ga htjeli ubiti u garaži - pitala je Zurr. 

-Istraživali smo tragove poslije ubojstva, nismo planirali ubojstvo - rekao je Sindičić.

-Koje ste tragove istraživali - upitan je od strane braniteljice Zurr.

Svjedok je opisivao što su sve u Muenchenu istraživala trojica agenata poslije Đurekovićeva ubojstva. 

-Je li tko ubojice mogao povezati s Jugoslavijom, to je bio predmet istrage - rekao je svjedok Sindičić.

-Perković nije bio na mjestu ubojstva, zašto ste njega ispitivali? - pitala je Zurr.

-Razgovarao je s drugima, zato - rekao je Sindičić, objašnjavajući kako su ubojice odvojeno putovale od oružja koje su prevozili drugi u kamionu špedicije (vozio je Pero Josipović).

-Točno su znali kretanje Đurekovića. Sve je bilo pripremljeno i unaprijed planirano, ubojice nisu došle pa ga tražile po Muenchenu - rekao je Sindičić, pokazujući na svežanj papira na stolu i rekao kako je sve u dokumentima. 

-Sekretar CK Marijan Kalanj osnovao je komisiju koja je istraživala ubojstvo, to je ta partijska komisija -  rekao je svjedok,prenosi HRT.

Na prošlom 116. ročistu, Sindičić je ustvrdio da je nalog za Đurekovićevu egzekuciju dao Mika Špiljak. Kao organizatora Đurekovićeve likvidacije označio je Josipa Perkovića a kao izvršitelje osobe koje su na vezi držali Centri SDS-a u Rijeci i Splitu.

-Plaćeni ubojice su Branko Bijelić i Luka Sekula. Pratnja su ubojicama bili Josipović Petar i Marin Modrić. Ivan Cetinić, voditelj odjela iz Rijeke, ga je podupirao. Oružja su u Bavarsku došla odvojeno. Tajna organizacija je postojala koja se bavila samo logistikom, imali su tvrtke. Imali su agente posvuda, kapetane na brodovima. Problem nije govoriti o ljudima iz SDS-a, nego o političarima iz partije - rekao je tom prigodom Sindičić.

Branitelj Beyer u današnjem nastavku svjedočenja ispituje Sindčića o njegovoj ulozi u doba bivše Jugoslavije, i njegovu opisu, kako je rekao, legalnog i ilegalnog djelovanja partije.

Sindičić je sucima prethodno opisivao strukturu koja u partiji, kako je rekao, nije trebala organizaciju i institucije za aparat koji je ubijao, odnosno naređivao ubojstva.

 

M.M.