Nakon kratkog prekida, u nastavku svjedočenja pred Zemaljskim sudom u Munchenu, Vinko Sindičić je uz optužbe na Perkovićev račun naveo i imena plaćenih ubojica za koje tvrdi da su po izravnom  nalogu Centara SDS-a u Rijeci i Splitu  likvidirali Stjepana Đurekovića.

Tvrdi da je Josip Perković nalog za ubojstvo Stjepana Đurekovića proslijedio u Split i Rijeku, nakon čega su angažirani egzekutori.

-Plaćeni ubojice su Branko Bijelić i Luka Sekula - ustvrdio je Sindičić.

Na upit suca jesu li bili sami sami u Wolfratshausenu, odgovorio je niječno.

-Split je imao Sekulu u Švedskoj, govorio je jezike, drugi je bio analfabet, nije znao ni slova. 1974. nije sam mogao putovati, zato ih je bilo više, dvojica iz Münchena su ga pratila, morali ste ga dovesti da izvrši ubojstvo - rekao je svjedok.

Izjavio je tko je bio pratnja egzekutorima i kako je tekla logistička priprema.

- Pratnja su ubojicama bili Josipović Petar i Marin Modrić. Ivan Cetinić, voditelj odjela iz Rijeke, ga je podupirao. Oružja su u Bavarsku došla odvojeno. Tajna organizacija je postojala koja se bavila samo logistikom, imali su tvrtke. Imali su agente posvuda, kapetane na brodovima. Problem nije govoriti o ljudima iz SDS-a, nego o političarima iz partije - rekao je svjedok.

Naveo je Josipovićev opis putovanja kamionom i osobnim vozilima.

-Tri-četiri dana bili su u Münchenu, sve im je bilo pripremljeno, ključ, oružje - rekao je Sindičić.

Ustvrdio je da otmica nije bila opcija, nego čista kikvidacija.

-Perković je ključ garaže dobio ne dugo prije ubojstva od informanta Pratesa. S informantima su se uvijek sastajali u trećim zemljama. Uvijek su ubojice išle u paru. Udarac u glavu bila je specijalnost Luke Sekule - rekao je sucima svjedok Sindićić, dodajući da opcija nije bila otmica, nego ubojstvo.

Suca je zanimalo je li politika reagirala na izvješće Centralnom komitetu.

-Pokušali su pokazati ubojstvo kao obračun emigranata - odgovorio je Sindičić pokazujući fotografije pištolja iz svežnja dokumenata koji je donio.

Suca su zanimali i detalji  o sastancima s Perkovićem u Zagrebu, a Sindičić je odgovorio kako su se sastali stotine puta.

-Perković je jednom pobjegao da ga samnom ne vidi Sanader. Perković je davao novac za obranu Pratesa, onaj tko je nosio novac prevario ga je za 10000 - upozorio je.

Rekao je da ga je Josip Perković osobno poslao u Škotsku da puca u Nikolu Štedula.

-Na sastancima u hotelu Laguna dogovorili smo sastajati se, tražio sam da priču oko Škotske riješimo. Poslao me da pucam na Stedula, koji je došao u Zagreb i s njim suradjuje. Slučajno sam izmakao jednom od 3 atentata koje su pokusali zbog ovoga u Münchenu, Bijelić mi je došao s pištoljem... Perkoviću nisam prijetio u Laguni. Perković je izgubio nadzor, ruku zavukao u naprtnjaču, i ja sam imao oružje - kaže Sindičić.

Novinari koji su danas bili u sudnici u Munchenu javljaju da je u stanci suđenja Sindičić rekao kako je svjestan da se svjedočenjem izlaže mnogim napadima koji više neće biti, kako je rekao, ispod žita.

 

M.M.