Završnom riječi braniteljice Josipa Perkovića. Franziska Zur, u petak je Muenchenu nastavljeno suđenje Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču.

Perkovićeva odvjetnica govorila je o ključu garaže tiskare u kojoj je ubijen Stjepan Đureković, istaknuvši da je priču o kopiji ključa započeo u časopisu Duga Branko Traživuk, a u postupku te njegove izjave, tvrdi, nisu dokazane.

-Traživuk je rekao da je konstruirao laži protiv Perkovića, kako bi ga kompromitirao - istaknula je dodajući kako je Traživuk kasnije dao izjavu kako nije bilo sastanka s predajom ključa Perkoviću u inozemstvu.

Tvrdi da je priča o predaji ključa garaže izmišljena.

-Udbin doušnik Prates predao je SDS-u kopiju ključa mnogo prije Đurekovićeva dolaska u Njemačku. Pratesova priča o predaji ključa Perkoviću na sastanku u Belgiji je izmišljena, rekla je, pod utjecajem tajnih policijskih istražitelja koji su ispitivali Pratesa - rekla je Perkovićeva braniteljica.

Zur je naglasila kako se svjedočenje Božidara Spasića, Bože Vukušića i Vice Vukojevića zasniva na glasinama, ili na knjizi Marka Lopušine "Ubij bližnjega svoga". Kao primjer vjerodostojnog svjedoka navela je Ivana Lasića.

-Svjedok Ivan Lasić rekao je kako mu o predaji ključa Perkoviću ništa nije poznato - istaknula je Perkovićeva braniteljica razmatrajući motiv predaje ključa garaže.

Zatim je pokušala dokazati kako garaža nije bila dobro mjesto za SDS-ov naum ubojstva Đurekovića.

-Atentat u vlastitoj doušnikovoj garaži velik je rizik. Sama nabava ključa za SDS ne znači uostalom kako je riječ o narudžbi ubojstva - rekla je Zur.

Zatim je pokušavala dokazati kako Prates nije mogao čuti kad će Đureković doći u garažu.

-Telefonski dogovor Đurekovića i Pratesa kad će bivši ININ direktor doći u garažu, samo je špekulacija državnog odvjetništva. Ako je Prates javio Perkoviću dan prije ubojstva o Đurekovićevu kretanju, nije bilo vremena organizirati akciju - istaknula je Perkovićeva braniteljica Franziska Zur u završnoj riječi.

Dugo je govorila o mjestu zločina, bravi na vratima, čahurama i tragovima te rekonstruirala mjesto zločina.

-Ubojice nikako nisu čekale Đurekovića u garaži, već da su došle za njim. Đurekovićev ključ nikad nije pronadjen - rekla je Zur, pokušavajući rasteretiti Perkovića i Mustača od optužbi za organiziranje ubojstva.

Pozivajući se na svjedočenje šefa SDB-a Beograd Dušana Stupara, koji je tvrdio kako je Arkan trebao oteti Đurekovića, te da je Udba planirala otmicu, a ne ubojstvo, zatražila je oslobađajuću presudu.

Osvrnula se i na završnu riječ sutužitelja Markusa Meissnera i rekla, kako u ovom postupku nije riječ o osudi političkog sustava u bivšoj Jugoslaviji, nego treba utvrditi samo pojedinačnu odgovornost optuženih. Uslijedila je završna riječ branitelja Zdravka Mustača Martina Scharra.

Wagner: Nema dokaza protiv Perkovića

U četvrtak kasno poslijepodne završnu riječ iznio je branitelj Josipa Perkovića Peter Wagner. Tijekom svog istupa rekao je kako obrana nije nikad govorila o dobroj i lošoj Udbi te da Wagner suđenje nije dokazalo da je II. odjel SDS-a organizirao ubojstvo.

Wagner smatra kako je upitno matricom koju je nacrtalo tužiteljstvo objašnjavati pojedinačno ubojstvo. Pokušao je pokazati sucima da meritum procesa nije istraživanje države i politike, niti da izbor mjesta ubojstva dokazuje, kako je kazao, da iza ubojstva stoji SDS.

-Izbor mjesta ubojstva govori protiv činjenice da je iza ubojstva SDS, jer to ne bi učinili u garaži svoga doušnika, rekao je Wagner. Pokazat ću kako nije bilo predaje ključa garaže, nema dokazamda je Pratesa SDS prisilio da preda ključ - istaknuo je Wagner te nastavio opisivanjem mjesta ubojstva, tvrdeći kako je u nju bilo moguće ući samo s jedne strane.

Zatim se usredotočio na pitanje kopije ključa garaže, koji je Prates dao Perkoviću.

-Nijedan Pratesov iskaz ne može potvrditi da je ključ garaže predan Perkoviću. Nije dokazana predaja ključa Perkoviću - kaže Wagner, koji je postavio pitanje vjerodostojnosti svjedoka o predaji kopije ključa garaže u kojoj je Đureković ubijen.

Na koncu je ustvrdio kako nema dokaza da je Perković bio konkretno uključen u planiranje ili izvršenje ubojstva Stjepana Đurekovića.

-Akcije u inozemstvu bile su takve da su organizatori bili blizu, a Perković to nije bio. Nema naznaka da je Perković bio konkretno uključen u planiranje ili izvršenje ubojstva Đurekovića - rekao je Wagner, koji je na koncu zatražio od sudskog vijeća da donese oslobađajuću presudu.

 

M.M.