Milanka Opačić je profesionalna političarka i pripadnica srpske manjine u Hrvatskoj. Rođena je 1968. godine u Zagrebu, a prema određenim indicijama kao vrlo mlada postala je tajnica Jovana Raškovića, inače mentora planetarno poznatog ratnog zločinca Radovana Karađića.

Narav odnosa između vođe srpske pobune u Hrvatskoj i osnivača separatističke Srpske demokratske stranke (SDS), Jovana Raškovića i današnje Milanovićeve uzdanice Milanke Opačić nije posve razvidna, kao što je potpuno nejasno kako se već početkom 90-ih ista našla u SKH SDP i uživala puno, političku naravno, potporu Ivice Račana.

Kako je do suradnje došlo, teško je danas, s apsolutnom sigurnošću kazati. No notorna je činjenica da je Ivica Račan katapultirao Milanku Opaćič u sam vrh partijskih struktura. I tako je ostalo do danas.

Dakle koncem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog stoljeća Milanka Opačić je u svojevrsnom dualizmu između SKH-SDP i Srpske demokratske stranke (SDS). Međutim, nakon Raškovićeve smrti (u srpnju 1992.) Ivica Račan i SKH/SDP u potpunosti je uzimaju pod svoje. Te iste godine Milanka Opačić postaje zastupnica u Hrvatskom saboru iz kvote srpske manjine, a poslije karijeru profesionalke „radi“ isključivo u kvoti Račanovog SKH/SDP-a.

Nedvojbeno, Milanka Opačić svojim je gazdama služila vjerno i predano postavši osoba od njihova najvećeg povjerenja. Ne samo Jovanu Raškoviću, nego i Ivici Račanu kao i danas Zoranu Milanoviću.

Već je u 24. godini postala Saborska zastupnica, a od tada do danas u nekoliko saziva je SDP-ova saborska zastupnica. Još u Račanovoj Vladi (2000. – 2003.) obnašala je dužnost ministrice i potpresjednice Vlade, u vladi Zorana Milanovića (2011. – 2015.) je također ministrica a trenutno je potpresjednica SDP-a.

Konac ministarske karijere dočekala je u potpuno devastiranom Ministarstvu socijalne polotike; Ministarstvu poznatom po neradu, lošim međuljudskim odnosima, i incidentima u kojima je čak i policija u više navrata morala intervenirati.

Za vrijeme dok je Milanka bila ministrica, Ministarstvo je postalo čuveno po masovnom angažiranju SDP-ovih aktivista. Kako se neslužbeno doznaje, u početku se taj omjer „bratstva i jedinstva“držao na 50:50, ali je u posljednjoj fazi preokrenut na odnos 70:30, i to u korist pripadnika "Milankine manjine".

Za sve to nakon SDP-ovog izbornog poraza i formiranja Vlade HDZ-a i Mosta, od strane Zorana Milanovića nagrađena je pozicijom dopredsjednice Sabora. U utrci za prijevremene izbore koji se održavaju 11. rujna, Milanka Opačić je nositelj liste tzv. Narodne koalicije u 7. izbornoj jedinici. Treba li napomenuti da je Milanka Opaćić ujedno jedina žena koja nosi listu SDP-a na ovim izborima!

Tako politička karijera drugarice Milanke započeta u vrijeme Jovana Raškovića i Ivice Račana ide dalje. Dok Zoran Milanović, izjavama na račun Srbije i pokušajima "svojatanja" Franju Tuđmana, stvara o sebi sliku kao navodnom domoljubu, od Milanke Opačić ne odustaje. Kao uostalom i Ivica Račan prije njega!

 

I. Sertić