Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, gostujući u programu RTL-a, osvrnula se na proces suočavanja s prošlošću, ulogu Hrvatske u NATO savezu, partnerstvu Hrvatske i SAD-a, i na mnoga druga pitanja.

- Ja se ne bih usredotočivala na to tko je dosad blokirao istraživanje istine o tome što se dogodilo u vrijeme ustaškog i komunističkog režima. Naravno, bilo je onih koji su blokirali. Međutim, danas trebamo krenuti od činjenice da je suočavanje s prošlošću zalog za bolju budućnost. Usudila bih se čak reći da smo se s ustaškim zločinima i prošlošću doista suočili i da smo priznali što se dogodilo.

No, vrijeme komunizma ostaje neistraženo razdoblje. Ja sam apsolutno protiv lova na vještice, ali sam za to da se utvrdi povijesna istina. Tezno je samo jedno od tisuća mjesta na kojima su ili pokopane kosti žrtava koje su bile 'krive' samo zato što su bile na gubitničkoj strani u II. svjetskom ratu. Toliko ima nalaza jama po Hrvatskoj i Sloveniji, moramo se rasteretiti prošlosti tako da je doista istražimo, da utvrdimo povijesnu istinu o svim totalitarnim režimima, i o ustaškom, i o komunističkom, jer to je doista zalog bolje budućnosti - istaknula je predsjednica Republike.

Osvrnula se na na ulogu Hrvatske u NATO-o sustavu.

- Moram vam reći da doista vjerujem kako, da je Hrvatska bila članicom NATO-a 90-ih godina, da se rat ne bi dogodio. Ili da je barem nekoliko zrakoplova NATO-a nadlijetalo Dubrovnik ili Vukovar, mislim da bi tragedija bila puno manja. NATO je tu kao jedan sigurnosni kišobran, međutim moramo se uzdati u sebe i vlastite snage, i zato ću svoju ulogu vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH koristiti do kraja kako bih osnažila naše snage. Kad je riječ o našim djelovanjima u okvirima NATO-a, treba reći da je ono isključivo preventivno djelovanje. Ne možete zanemariti činjenicu da je jedna država ipak nagrizla temelje međunarodnog prava, suverenitet države, teritorijalni integritet, političku neovisnost itd. Ono što je također bitno, ako nekoga, npr. Rusiju krenete tretirati kao neprijatelja, on će se uskoro pretvoriti u neprijatelja. Dakle, tu je iznimno bitno čvrsto stajati za počela međunarodnog prava, ali isto tako involvirati Rusiju u dijalog o sigurnosnim pitanjima, kako u Europi, tako i na Bliskom istoku i svugdje - pojasnila je Predsjednica.

Govoreći o putovanjima u inozemstvo od početka svog mandata, podsjetila je i na razloge.

- Moram vam reći da niti broj zemalja niti kilometraža nisu bitni. Broj zemalja ne znam, ali znam da su bila 61 ili 62 putovanja. Ali najbitniji su učinci. Ako pogledate predsjednika Obamu ili kancelarku Merkel, vidjet ćete da je jedna od temeljnih stvari promicanje vlastitog gospodarstva. Neka moja putovanja, poput Afganistana, su politički-sigurnosno orijentirana. Ipak, većina ih je usmjerena na gospodarsku diplomaciju. Bitno je poticati hrvatski izvoz, otvarati nova radna mjesta na temelju proizvodnje i izvoza, i smanjenje nezaposlenosti - rekla je.

Nije željela spekulirati hoće li Hrvatska kupiti Inin paket dionica uz pomoć Irana.

- Moram priznati da mi to nije poznata informacija. Iran je zaista zainteresiran za suradnju s Hrvatskom, postoje brojne mogućnosti, međutim kad je riječ o Ini, o tome će odlučivati vlada. Vjerujem da će me o tom procesu izvješćivati i da ću sudjelovati jer držim da je energetika i energetska učinkovitost jedan od preduvjeta geopolitičke i gospodarske neovisnosti - istaknula je Predsjednica.

Vjeruje u dobru suradnju s Vladom Andreja Plenkovića.

- Kad je riječ o ministrima, ni ja ne bih voljela da se netko miješa u izbor mojih savjetnika, tako se ni ja neću miješati, poštujem izbor gospodina Plenkovića, a na kraju ćemo mi svi ocjenjivati rezultate rada tih ministara. S gospodinom Plenkovićem očekujem iznimno dobru suradnju. Slušajući njegov nastupni govor u Saboru kad je predstavljao svoju vladu, u mnogo aspekata mi se poklapao s mojim inauguracijskim govorom i svime što zastupam cijelo ovo vrijeme. Mi smo se već nekoliko puta našli, a razgovarala sam i s ministrima bitnima sa moje ustavne ovlasti. Mislim da imamo visok stupanj slaganja. Ja i gospodin Plenković se poznajemo godinama, praktički smo zajedno odrastali. Cijelu ovu situaciju ne doživljavam kao neko natjecanje, borbu za rejting, ja to doživljavam kao jedan sinergijski proces u kojem zajedno možemo učiniti mnogo za našu Hrvatsku - izjavila je Grabar Kitarović.

Komentirajući izborni proces u SAD-u istaknula je kako, bez obzira tko pobjedio, postignuto strateško partnerstvo ne može biti narušeno

a pitanje što će se dogoditi ako na američkim izborima pobijedi Donald Trump, Grabar Kitarović je odgovorila:

- Gledajte, Amerikanci će odlučiti tko će biti njihov predsjednik. Kad je riječ o odnosima SAD-a i Hrvatske, mislim da ovo postignuto strateško partnerstvo ne može biti narušeno. Naravno, svi ćemo se prilagoditi i prihvatiti izbor američkih građana - zaklkjučila je Predsjednica.

M.M.