Davor Stern, nekadašnji ministar gospodarstva u Vladi Zlatka Mateše i generalni direktor INA-e, koji je karijeru započeo kao direktor uvoza u INA - Commerce-u i direktor podružnice INA-e u Moskvi, zagovarajući ulazak Rosnefta u Hrvatsku, ističe kako je ulaganje žalbe na prvostupanjsku arbitražnu odluku u predmetu INA-e bilo "obično gubljenje novca".

>>

-Ako je arbitraža izgubljena, mi smo se trebali pomiriti s tim. A ne gubiti novac na žalbu za koju smo unaprijed znali da ćemo izgubiti ili da će biti odbačena - istaknuo je Stern, gostujući u HRT-ovom Studiju 4.

Ne skrivajući kako zagovara ulazak ruskog kapitala u Hrvatsku, Vladi predbacuje bježanje od definiranja strategije.

-Ja ne znam zašto uvijek bježimo od definiranja strategije. Strategija s jedne strane nije dobra zato što onima na vlasti sužava manevarski prostor jer moraju raditi sve u skladu s njom. Istovremeno im otežava. Jer ako nemaju strategiju, što god naprave, može se dovesti u pitanje - istaknuo je Štern. 

>>

Sberbank i Rosneft, bez obzira što su obadvoje u vlasništvu ruske države, ne želi povezivati.

-Ja te dvije stvari ne bih povezivao. Jedno je Rosneft, a drugo je Sberbank. Izjava o eventualnoj kupovini je došla od njihovog čelnog čovjeka koji je vrlo visoko u ruskoj hijerarhiji. Ja bih tu ponudu uzeo vrlo ozbiljno- istaknuo je Stern, dodajući da MOL neće nestati s hrvatskog tržišta čak i ako izađe iz Ine. 

Dodaje kako MOL, uz dvije postojeće rafinerije u Mađarskoj i Slovačkoj, nema razloga za zadržavanje rafinerije u Sisku. 

-S Rosneftom se mogu otvoriti nove mogućnosti održavanja jednog sustava naftne industrije u Hrvatskoj. Zaboravljamo da osim INA-e postoji cijeli niz podsustava koji su u funkciji proizvodnje nafte i plina. To je i Rudarsko-geološko-naftni fakultet. On bi s Rosneftom preživio. Pod MOL-om neme puno šanse. Jer MOL neće razvijati svoje kapacitete u istraživanju i proizvodnji - istaknuo je Stern.

>>

Smatra da ulazak Rosnefta u INA-u ne ovisi o Hrvatskoj, nego o MOL-u

-Ulazak Rosnefta ne ovisi o Hrvatskoj, nego o MOL-u. Jasno je da Rosneft neće kupiti 49 posto MOL-ovih dionica, a da nema dogovora s hrvatskom Vladom o daljnjoj prodaji dionica i zadržavanju postojećih prava i upravljanja koje ima danas - zaključio je Štern.

 

M.M.