Bivši ministar vanjskih i europskih poslova i aktualni predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku, Miro Kovač, upozorio je kako je vrijeme da Hrvatska krene u aktivno razgrađivanje višedesetljetne srbijanske kampanje uperene protiv hrvatske vjerodostojnosti.

-To što službena Srbija, nažalost, radi već je viđeno u komunističkoj Jugoslaviji. Riječ je o nastavku kampanje nametanja kolektivne krivnje i genocidnosti Hrvatima. Protiv toga se svojedobno snažno borio Franjo Tuđman. 'Budući da sam se već pred nekoliko desetljeća', pisao je 1989. godine,  'suprotstavio i manipuliranju s tim mitom, zasnovanim na u povijesti gotovo nezampaćenom umnogostručivanju ionako golemih žrtava fašističkog i ustaškog terora, to sam se odavno našao i u žarištu ... različitih tendencija i silnica u društveno-političkom životu jugoslavenske zajednice'. Vrijeme je da Hrvatska krene u aktivno razgrađivanje te višedesetljetne kampanje uperene protiv njezine vjerodostojnosti - rekao je Miro Kovač u izjavi za Direktno.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) Republike Hrvatske osudilo je pokušaj da se prostor UN-a postavljanjem srbijanske izložbe o logoru Jasenovac iskoristi za manipulacije i plasiranje lažnih podataka.

-Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) osuđuje pokušaj da se prostor Ujedinjenih naroda postavljanjem srbijanske izložbe o logoru Jasenovac iskoristi za manipulacije i plasiranje lažnih podataka. Iako se izložba u najvećem dijelu odnosi na događaje koji su se zbili na području današnje Republike Hrvatske, hrvatske institucije i stručnjaci o izložbi nisu bili niti informirani, napose ne Javna ustanova Spomen područje Jasenovac koja savjesno čuva, promiče i istražuje istinu o logoru Jasenovac i njegovim žrtvama", stoji u reakciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Linta: Temelj današnje Hrvatske je zloglasna Nezavisna država Hrvatska

Pravu narav ove izložbe razotkrio je Miodrag Linta, koji obnaša funkciju predsjednika 'Saveza Srba iz regije'. 

-Temelj današnje Hrvatske je zloglasna Nezavisna država Hrvatska, koja je tijekom Drugog svjetskog rata počinila genocid na Srbima, Židovima i Romima. Hrvatska pokušava rehabilitirati ratnog zločinca, kardinala Alojzija Stepinca, koji je s velikim dijelom svećenstva aktivno sudjelovao u nezapamćenom zločinu nad Srbima - rekao je Linta.

Dodao je da se pobjedom HDZ-a 1990. godine 'ustaštvo vratilo na velika vrata i postalo dio službene politike te da je cilj Tuđmanove politike bio stvaranje etnički čiste hrvatske države putem zločina, etničkog čišćenja te sustavnog uništavanja i otimanja srpske imovine.

-Od dolaska Tuđmana na vlast, prešutno i otvoreno u Hrvatskoj se vodi politika rehabilitacije genocidne NDH - zaključio je Linta. 

 

M.M.