Nakon informacije da je Visoki trgovački sud donio presudu koja bi mogla financijski uništiti SDP, iz te stranke oglasili su se tek šturim priopćenjem u kojemu najavljuju da će na Vrhovnom sudu tražiti reviziju postupka.

Riječ je, podsjetimo, o iznosu od 4,3 milijuna kuna troška predizborne kampanje Milana Bandića iz 2009. godine, kad je zadnji put bio SDP-ov kandidat.

SDP je zaprimio presudu 25. siječnja 2018., te će pokrenuti postupak revizije kod Vrhovnog suda”, navodi se u priopćenju SDP-a.

Iz SDP-a također upozoravaju “da se dogodio pravosudni presedan te da postoji dramatičan nerazmjer između prijavljenih troškova kampanje i iznosa koji se potražuje”.

Sudeći prema dostupnim informacijama nitko u vrhu SDP-a nije bio obaviješten o presudi. U SDP-u kažu da im nije jasno zašto je Bernardić gurnuo glavu u pijesak i tajio od njih informaciju za koju nije odgovoran.

Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina nakon sjednice Predsjedništva stranke u utorak potvrdio je da će SDP u skladu s presudom Visokog trgovačkog suda, izvršiti svoje obaveze vezano za plaćanje troškova  predizborne kampanje Milana Bandićaiz 2009., ali i da će "tražiti i zaštitu svojih prava podizanjem regresne tužbe i putem drugih pravnih lijekova".

Naime, prema presudi Visokog trgovačkog suda SDP će morati platiti troškove predizborne kampanje Milana Bandića za lokalne izbore 2009. godine, kada je Bandić bio član SDP-a, u visini 4,3 milijuna kuna, što je u međuvremenu uz kamate i sudske troškove naraslo do gotovo deset milijuna kuna.

SDP bi taj dug trebao dobrovoljno podmiriti do kraja tjedna. Međutim, kako SDP po svemu sudeći nema taj novac, provest će se ovrha.

 

M.M.