Hrvatski savez udruga stanara (HSUS) uputio je u ponedjeljak otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem tvrdi da će predloženim izmjenama Zakona o najmu stanova, koje je Vlada uputila u saborsku proceduru, više od 10.000 građana biti obespravljeno i pretvoreno u beskućnike, zbog čega traže povlačenje tog prijedloga.

"Nadamo se da niste svjesno i osobno sudjelovali u pripremi Zakona na temelju kojeg će tri tisuće obitelji biti izbačene iz svojih jedinih domova", poručuje HSUS premijeru.

HSUS traži da se poštuju stečena prava zaštićenih najmoprimaca, njihova ljudska prava i da im se primjereno valoriziraju cjeloživotna ulaganja u domove.

"Mijenjali su se politički sustavi i države, monarhije, režimi i diktature, ali nam nitko do sada nije zaprijetio izbacivanjem iz jedinih domova u kojima živimo već blizu jednog stoljeća, i to bez da im je ponuđena bilo kakva alternativa. Očekujemo da ovaj sramotan, diskriminirajući i licemjeran Zakon povučete iz procedure. Očekujemo da država preuzme odgovornost za sudbine svojih građana jer to i je smisao njenog postojanja. Očekujemo da se prekine sa manipulacijama presudama Europskog suda za ljudska prava i da počnemo funkcionirati kao uređena pravna i socijalna država", stoji u priopćenju.

Sabor bi, naime, ovaj tjedan trebao raspravljati o zakonskom prijedlogu koji se tiče sudbine dviju kategorija građana: zaštićenih najmoprimaca koji su u vrijeme Jugoslavije dobili stanarsko pravo u stanovima u privatnom vlasništvu te vlasnika tih stanova u kojima žive zaštićeni najmoprimci.

U HSUS-u su povrijeđeni i razočarani izjavama ministra uprave Lovre Kuščevića koji ih "potpuno neutemeljeno i javno etiketira 'komunističkim profiterima i uzurpatorima'", te što ih se u službenim dokumentima u kojima se komunicira s tijelima Vijeća Europe naziva "stanarima koji su 'okupirali' tuđe stanove".

"Nismo mi nikakvi 'profiteri' ni 'okupatori'. Profiteri svih vrsta i svih sustava već odavno su zbrinuli sebe i nekoliko generacija unaprijed i danas možda sjede među Vašim visokim dužnosnicima i pišu prijedloge po kojima bi časni i pošteni građani, bez ikakve krivnje i odgovornosti , trebali završiti izbačeni na ulicu. A među nama ima svih društvenih slojeva – radnika, sveučilišnih profesora, akademika, liječnika, branitelja, invalida,  umirovljenika", stoji u pismu.

3734 stana u privatnom vlasništvu u kojima žive zaštićeni najmoprimci

Riječ je o izmjenama i dopunama Zakona o najmu stanova, koji bi u utorak, trebao doći na prvo čitanje u saborske odbore, a u četvrtak i na plenarnu sjednicu Sabora.

Zakonske izmjene i dopune, koje predlaže Ministarstvo graditeljstva predvođeno HNS-ovcem Predragom Štromarom, međutim, duboko su ogorčile zaštićene najmoprimce koji žive u tim stanovima.

Prema podacima popisa stanovništva iz 2011., u Hrvatskoj su bila 3734 stana u privatnom vlasništvu u kojem žive zaštićeni najmoprimci. U njima je u trenutku popisa bilo 8935 stanara, prosječno 2,4 člana po kućanstvu.

Najviše je takvih stanova u Splitu i Zagrebu. Spomenuti zakonski prijedlog predviđa povrat svih stanova u posjed vlasnicima nakon prijelaznog razdoblja od pet godina.

M.M.