Povjesničar Ivo Goldstein, očito ljutit zbog sve otvorenijih zahtjeva za istraživanjem povijesnih činjenica vezanih za Jasenovac, takve je zahtjeve usporedio sa dvojbama fizičara o tome je li zemlja okrugla ili je ravna ploča.

-Neću spominjati ni imena ni radove ljudi koji pokušavaju relativizirati Jasenovac, jer nisu vrijedni moga spomena i pozora. Bilo bi to kao da profesora fizike pitate što misli o tvrdnji da je Zemlja ravna ploča, i da tražite njegove argumente protiv takve tvrdnje. Takva bi pitanja on smatrao uvredljivima. Eto, tako i ja smatram uvredljivima tvrdnje negacionista o Jasenovcu. Ipak, ne mogu se ponašati kao da se ništa ne događa: moja će knjiga biti odgovor na sva pitanja koja se u ovome trenutku o Jasenovcu postavljaju; nažalost, i na ona na koja ne bih volio odgovarati. No, moj primarni interes u knjizi jest da čitatelj spozna narav tog logora, shvati mehanizam tamošnjeg zločina, i kako u njemu funkcionira pojedinac, bio on žrtva, bio zločinac. To su ključna pitanja - kazao je Goldstein u intervjuu za Novi list.

U tom smislu, prokomentirao je i inicijativu predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović o formiranju međunarodne komisije za utvrđivanje istine o Jasenovcu.

-Želja da se raspravlja o Jasenovcu nakon ’45 je zloguka. Čitava je izjava, blago rečeno – besmislena. Ne znam otkuda krenuti – da li od pitanja zašto nam je uopće potrebna međunarodna komisija? Ako hrvatska historiografija nije sposobna sama doći do prihvatljive istine o Jasenovcu, onda bolje da se zatvore svi studiji povijesti i povijesni instituti. O Jasenovcu se istina manje-više zna, naravno, ako je želiš čuti, uključujući otprilike i broj žrtava. A nisam siguran da to predsjednica želi. Naime, zloguko djeluje njezina želja da se raspravlja o Jasenovcu nakon svibnja 1945. - tvrdi Goldstein koji o Jasenovcu očito ima isti stav kao i Aleksandar Vulin.

Kao vrhunskog znanstvenog autoriteta za to područje nudi vlastitog oca Slavka Goldsteina, koji, uzgred rečeno, uopće nije povjesničar.

-Moj otac je prije dvije godine objavio knjigu Jasenovac – tragika, mitomanija, istina koja je argumentiran odgovor na sva ta revizionistička snatrenja i svinjarije. Njoj se nema što dodati ili oduzeti. A predsjednici bi konačno netko morao reći da se u javnosti ne javlja o temama koje ne pozna i ne razumije - istaknuo je Goldstein.

Zahtjeve za naknadnim istraživanjima povijesnih krivotvorina smatra ustašizacijom društva, koja kako kaže, govori o “nama samima, o ovome društvu danas, koje je postalo agresivno, koje vrijeđa, napada druge i drugačije, u kojemu se svjesno limitira prostor slobode”.

-Aktualna relativizacija tih (ustaških) zločina nepogrešivo govori o kulturnoj regresiji, za koju ni prije pet godina, kad smo ulazili u EU, nisam ni pomišljao da bi mogla biti moguća, a kamoli prije 28 godina, u vrijeme demokratskih promjena i nada, kada se raspadala Jugoslavija. Danas, nažalost, vidim da su sve kočnice otpuštene, i da nas revizionizam, sa svim popratnim posljedicama, nesmiljeno udara po glavi - kazao je Goldstein.

Zapanjuje ga, dalje navodi, činjenica da vlast već treću godinu zaredom prelazi preko bojkota službene komemoracije u Jasenovcu od strane predstavnika židovske i srpske zajednice.

-Uza sve poznate razloge za taj opravdani bojkot, iznijet ću još jedan: vlada je počela financirati dva revizionistička društva, koja javno propagiraju tvrdnje da Jasenovca do 1945. gotovo da nije bilo, ili da su u njima stradavali samo politički protivnici režima, a da je pravi logor nastao nakon 1945. To su katastrofalne, bljutave laži. Ta se društva, dakle, financiraju iz državnog proračuna, a istovremeno, čelnici vlade koja im daje novac dolaze na komemoraciju i izražavaju empatiju prema žrtvama i njihovoj rodbini. To smatram neiskrenim. Nije to više pitanje politike, nego, ako hoćete, i bazične pristojnosti - zaključio je Goldstein.

Zanimljivo je da povjesničar Ivo Golstein (ne) razumije da su njegovi stavovi podudarni onima Aleksandra Vulina, niti  ulazi u razloge zbog čega su prekinuta čak tri istraživanja Jasenovca u vrijeme bivše Jugoslavije, a ništa mu ne znači niti  činjenica zbog čega Josip Broz Tito nikada nije posjetio Jasenovac.

 

J. Zd.