Uvijek je lijepo vidjeti kako je cijela država ushićena zbog knjige. Manje je lijepo što se radi o knjizi Martine Dalić, bivše potpredsjednice vlade i ministrice gospodarstva, koja djeluje kao propagandni uradak za poteze Vlade.

Najmanje je lijepo što se radi o knjizi koja "problematizira" još uvijek nedovršeni slučaj kojeg je izazvao t. zv. "lex Agrokor", kojim se u maniri najsurovijeg socijalizma oduzelo vlasništvo Ivici Todoriću te ustupilo ruskim bankama, a k tomu su neki itekako tim poslom navodno "omastili brk".

Ovakvu medijsku pompu ne izazivaju ni novi književni nastavci svjetskih "bestsellera", ali se uz podršku "duboke države" sve može. Plenković i ovi oko njega se naljute svaki put kad ih se pita za Agrokor tvrdeći da je ta priča okončana. Ipak, Ivica Todorić se vraća u Hrvatsku gdje će mu se suditi, a on ima nešto drukčiju verziju priče od one napisane u Dalićkinoj knjizi "Agrokor - slom ortačkog kapitalizma". Netko je cinično komentirao da su na predstavljavnju knjige bili sve sami "ortaci", uključujući i Slavka Linića.

Ipak, na stranu s ortacima, pogodovanju i ostalim mutnim poslovima, nažalost uobičajenim za hrvatsko političko i gospodarsko podneblje, na primjeru Agrokora je hrvatski puk zaista imao prilike vidjeti slom kapitalizma, jer, donošenja "lex Agrokora" se ne bi posramila ni Sjeverna Koreja.

Bez obzira na sve, Ivica Todorić je u pravu kad kaže da su mu ukrali poduzeće, tobože radi zaštite nacionalnih interesa, jer za poduzeća t.j. pravne osobe koje bi trebale ići u stečaj već postoji zakon i zove se Stečajni zakon.

Bit će zanimljivo čitati obrazloženje Mlakara, Arlovića, Leke, "pipl mast tras as" i ostalih ustavnih sudaca kad bude podnesena ustavna tužba zbog čl. 14. st. 2. Ustava koja glasi: "Svi su pred zakonom jednaki." Pa to je fenomenalno, radi jedne (pravne) osobe donijeti zakon...

Neko se vrijeme u t.zv. "mainstream" medijima pisalo o pogodovanju američkim fondovima prilikom cijelog tog postupka, no, ispada da se radilo o medijskoj dimnoj zavjesi budući su upravljačka prava Agrokora prenesena, a kome nego "braći Rusima", čime se nanovo otvara pitanje gospodarsko-energetskog lobija na čijem su čelu sve bivši komunisti od Gregorića i Valentića do Štroka, Špiljka, Končara, odnosno isti oni koji su '89. isisali iz propale države tolike iznose da bi "vukovi s Wall Streeta" ostali zaprepašteni.

U tijeku bilo kojih "afera", što utemeljnih što izmišljenih, svi se dionici pozivaju na sudski epilog. Kakvi su nam suci i koliko su neovisni znamo svi, stoga tu temu ne treba posebno otvarati. Treba samo reći da je stanje u sudstvu i općenito pravosuđu toliko žalosno i jadno da postoje izgledi da će Dalićkina knjiga poslužiti kao dokaz na suđenju Todoriću.

Todorić je sve ove godine putem oglasa financirao "mainstream" medije, a zauzvrat dobio boravak u "medijskom mraku". Uzgred, od oglasa mediji u Hrvatskoj jedino i žive, budući nisu u stanju zaraditi novinarstvom; umjesto da mu se Večernji, Novi, Yutarnji, 24 sata i t.d. zahvale što im je isplaćivao plaće preko dva desetljeća, odlučili su po nalogu vladajućih povesti hajku na njega učinivši ga Pedrom.

Doduše, nije ni on bez grijeha, ali nije pošteno da odgovara samo "Gazda", kad bismo uz njega mogli povezati čitavu plejadu, što aktivnih, što manje aktivnih političara. Ako Bog da, nada(j)mo se da će upravo Todorić obaviti značajan dio lustracije te doći (političke) glave sve udbo-kosovske "gospodarstvenike" i "poduzetnike"; zato je opasno cipelariti ljude koji propadaju – jer iz osvete povuku koga mogu sa sobom.

Bit će veliko razočaranje ako se uskoro u novinama ne pojavi veliki intervju s Martinom Dalić, u kojemu će ona, značajna i znamenita književnica, objasniti hrvatskoj javnosti svoju mesijansku ulogu u tobože završenom slučaju Agrokor.

Unatoč tomu, naši bi se istraživački novinari trebali posvetiti sljedećem ključnom i gorućem pitanju: hoće li se Martina Dalić, sad kad je književnica, učlaniti u hrvatsko 'Društvo hrvatskih kniževnika' ili u jugoslavensko 'Hrvatsko društvo pisaca'? Uzevši u obzir njezine mentore i njezin cjelokupni pedigre, poprilično je jasno...

 

Mila Marušić