Stjecajem okolnosti često moram prolaziti kroz Rijeku - i to mi je svaki put sve veća i turobnija gnjavaža! Kao se neumoljivo približava 2020. - sada je na 11 mjeseci! - tako ta “lažna prijestolnica, lažne Europe i još lažnije kulture” izgleda sve jadnije i depresivnije.

Naime, grad se raspada po svim svojim lošim (povijesnim!) šavovima, vođen nesumnjivo najgorom gradskom upravom u Hrvatskoj!

Riječka zaobilaznica, projektirana 1959.(!), a dovršena 2015. (!?) jedna je od najopasnijih cesta u državi - jer niti je brza gradska cesta, niti je prava zaobilaznica! Kao i sve u gradu Rijeci - jednostavno je diletantski napravljen kompromis između neznanja i nesposobnosti. Aubusni kolodvor na Žabici je tragikomično Ništa, a željeznički kolodvor ne služi ničemu - jer nema vlakova! Današnja riječka luka je malo veći mandrać s masom brodova na mrtvom vezu, među kojima se ističe biser od raspadnutog Titovog “Galeba”, koji bi trebao biti glavni projekt (!?!) Europske prijestolnice kulture Društva Josip Broz Tito (smještenog dvadeset metara od ruzinave olupine!).

Gradska uprava toliko je nesposobna da nije u stanju niti održavati ono što je naslijedila! Tako se već dvadeset godina raspada velebno kazalište “Feniks” (“Teatro Fenice”, odnosno kino “Partizan”!), a Frljićevo (Blaževićevo) anti-hrvatsko kazalište “Ivana pl. Zajca” je u podjednako ruševnom stanju, kao i zgrada “Filodrammatice” na Korzu! Od ruševine do ruševine - i eto nam blistave “lažne prijestolnice, lažne europske kulture 2020.”!

Nasuprot željezniče stanice - koja ne služi ničemu! - nalazi se veliki kompleks ruševina ex “Rikard Benčić”, u kojem je i otužna nova ruševina (!) Muzeja moderne i suvremene umjetnosti - bez fasade, s vodom u podrumu, bez otkupa gornjih katova?! Središnja, barokna, zgrada, panično se preuređuje za potrebe Muzeja grada Rijeke, no to je sve daleko od bilo čega. Cijeli kompleks izgleda toliko turobno, kao da se netko izruguje s Riječanima!

Tragi-komično izgleda i nepostojeći Stari grad, usred kojeg se uređuje “još stariji i još ljepši rimski pločnik”, no neko se posvađao s nekim i - ništa se ne uređuje! S time što Stari grad izgleda kao da je drugi svjetski rat upravo završio - s desetljećima improviziranim parkiralištem na livadi između više ili manje ruševnih zgrada!?

Četiri (?!) riječka hotela tužna su priča za sebe, jedan prazniji od drugog! Kako više nitko i ne dolazi u Rijeku (a i zašto bi?!), onda je sve to redovno stanje. Stadion Kantrida, koji ima neku suludu povijest na suludoj lokaciji, još je jedna ruševina, dok je novi stadion (?) na Rujevici u rangu desetog pomoćnog igrališta prosječnog kluba iz španjolske lige.

O ogromnim ruševnim dijelovima grada poput Baračeve ulice (tamo se raspada i upropašteno brodogradilište “3. maj”, uz davno propalu Rafineriju nafte i Torpedo!) ili Vodovodne ulice, odnosno cijelog prostora uz Rječinu gdje su “očaravajuće” ruševine Tvornice papira, teško je bilo što reći. Usred grada je i improvizirao parkiralište Delta, s impresivnom ruševinom “Istravina” i ruševnim skladištima drva.

Od ruševine do ruševine i eto nam “lažne prijestolnice lažne Europe 2020.”!

“Rijeka grad ničega” ima gradonačelnika kojeg zaslužuje i koji će Rijeku smjestiti na dno Kvarnera! Neka cvijeta tisuću ruševina naše “multikulturalne Fijume”, koju je Matoš davno oplakao kao anti-hrvatsku močvaru lažnih Talijana (tada još nije bilo lažnih Yugoslavena, odnosno pravih Velikosrba!).

Riječki SDP okuplja se u restoranu kod Pante u Poreču i to je gornja intelektualna i gastronomska granica svih tih jovanovića, josipovića, milanovića... Uostalom, u Rijeci više nema niti podnošljivog restorana! Ostale su tek pečenjare! “Neka nam žive naše kvarnerske ruševine 2020.”! Josipovića za predsjednika mjesne zajednice Pećine, Mesića za predsjednika mjesne zajednice Kozala, a Obersnela za vođu izviđača!  

 

Damir Nuić