Ministar državne imovine Goran Marić u ponedjeljak je u Novom Vinodolskom podnio neopozivu ostavku, objavio je Jutarnji list.

Prema pisanju djela medija, Marić se prošle subote sastao s premijerom Andrejem Plenkovićem u Banskim dvorima, a na sastanku je navodno dogovoreno da sam podnese ostavku. Neki izvori kažu da je i sam Marić rekao kako mu je sve teže izdržati medijski pritisak.

- Danas sam podnio neopozivu ostavku predsjedniku Vlade i uputio dopis Hrvatskom saboru za aktiviranje zastupničkog mandata, rekao je.

Naglasio je da mu je "neprihvatljiva i nepojmljiva vrijednosna zamjena činjenica pri kojoj je meta orkestracija prioritetnija u odnosu na ozbiljan posao i proces oživljavanja državne imovine koja je desećljećima zapuštena i otimana".

- Uz svijest o veličini i značaju državne imovine i spoznaji o nametnutim okolnostima nisam u stanju prihvatiti neviđeni udar na dostojanstvo, mir i integritet mojoj obitelji. Donijeli smo zakone koji su se suprotstavili poraznoj praksi. Donijeli smo Zakon o upravljanju državnom imovinom, Zakon o zakupu i kupoprodaju poslovnih prostora i u proceduri je Zakon o neprocijenjenom građevinskom zemljištu. Ti zakoni su okončali praksu otimanja državne imovine. Samo na poslovnim prostorima Hrvatska je oštećena više od milijardu kuna. Ti zakoni i nova praksa su uzrok da sam postao meta i uzrok da sam dao neopozivu ostavku, izjavio je Marić.

Ova odluka i nije toliko iznenađenje budući da se u medijima već neko vrijeme spekuliralo da će Marić biti jedan od ministara koji će u sklopu rekonstrukcije Vlade napustiti Banske dvore.

Uz Marića se zadnjih tjedana veže nekoliko poslova koji su podigli sumnju u postojanje sukoba interesa.

Tako su mediji prošlog tjedna otkrili da je Marić odlučio u svibnju ove godine tvrtkama povezanima sa svojim bivšim šefom Željkom Udovičićem, vlasnikom grupacije u čijem stanu živi ministrov sin, prodati nešto više od 13 tisuća četvornih metara državnog zemljišta u zoni u kojoj je dozvoljena gradnja turističkog naselja, uz more u Dubrovniku, i to po cijeni od 5,092 milijuna kuna.

 

M.M.