Sudeći prema pisanju medija, Gabrijela Žalac i Josip Đakić najteže su podnijeli odluku o rekonstrukciji Vlade.

- Bila je ljuta kao ris. Govorila je kako je ponižena, nabrajala da je imala izvrsne rezultate u radu, a da odlazi zbog izmišljenih afera. U jednom je trenutku čak rekla da se osjeća kao silovana žena ostavljena sama na cesti – ispričao je Slobodnoj Dalmaciji jedan član Predsjedništva što se događalo u srijedu u Središnjici HDZ-a.

Nakon što je Plenković kazao tko odlazi i kad se informacija da je smijenjen i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić proširila po zgradi kao oparen je skočio saborski zastupnik i predsjednik virovitičko-podravskog HDZ-a, Josip Đakić.

- Naprosto je poludio. Derao se, skakao, mahao rukama. Sav se zajapurio. Vikao je kako mu ne pada na pamet podržati Vesnu Bedeković koja je također iz njihova kraja, a dolazi umjesto ministrice Nade Murganić. Izgledao je kao da je u predinfarktnom stanju. I sam Plenković bio je iznenađen njegovim istupom – prepričava sugovornik.

Govorio je, kaže ovaj HDZ-ovac, kako nikako ne može prihvatiti takvu u odluku, kako je ona van pameti te tvrdio da kompletna HDZ-ova županijska organizacija stoji iza Tolušića. Smirivao ga je i Milijan Brkić.

S njim su posebno potom razgovarali Plenković i glavni tajnik Gordan Jandroković, tvrdi isti izvor.

Kasnije se primirio, naknadno nam je potvrdio da će ipak u petak u Saboru glasati za Vesnu Bedeković, ali da on i dalje misli da je to loša odluka.

Smjenu je najlakše primila ministrica Nada Murganić, kao da je i sama osjetila olakšanje.

Nakon izlaska sa sastanka Murganić se kratko obratila medijima.

- Jasno da sam očekivala. Ono što se događalo u resoru bilo je prestrašno, toliko tragedija. Ako će moj odlazak resetirati ove stresove i dati šansu za nove pokušaje, nova rješenja, bit ću itekako zadovoljna – poručila je.

Smijenjeni ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić nakon sastanka također je izašao miran pred novinare. Rekao je kako će njegova nasljednica, dosadašnja državna tajnica Marija Vučković nastaviti započete projekte.

Dodao je i kako je politika umijeće mogućega te da je bio spreman na ovakvu odluku premijera Plenkovića.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić rekao je u srijedu da su Predsjedništvo i Nacionalno vijeće jednoglasno podržali predložena imena novih ministara istaknuvši kako idu dalje brinuti se o problemima građana i rješavati probleme u državi.

-Predsjedništvo i Nacionalno vijeće je donijelo odluku i jednoglasno su je svi podržali. Idemo dalje brinut se o problemima građana i rješavati probleme koje imamo u državi, rekao je Brkić novinarima nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

 

M.M.