U nedavnom broju Nacionala je objavljena lažna vijest da je Plenković neizmjerno ljut radi totalnog poniranja i da je kritizirao Kolindu na tajnom sastanku radi nekih pogrešaka koje navodno narušavaju reputaciju stranke.

Međutim, svima je jasno da je većina konzervativnih glasača upravo njega htjela kazniti za narušavanje reputacije stranke i da su baš radi toga glasovali za druge konzervativne opcije.

Plenković je, isto tako, i glavni krivac za totalno poniranje i građani su došli na ideju da kroz ove izbore mogu neizravno utjecati na promjenu predsjednika stranke i vlade. Očigledan je Plenkovićev negativan niz na svim izborima otkad je preuzeo stranku i usmjerio ju prema lijevo liberalnim vrijednostima i to se sada odrazilo i na predsjedničke izbore.

Nakon izbora za Europski parlament ili nakon gubitka većine u Lici, izbjegavao je ozbiljan razgovor o totalnom poniranju i o svojoj odgovornosti iako su članovi stranke bili neizmjerno ljuti. Tada je prva vijest trebala biti da su njemu zgroženi članovi na javnim izborima ozbiljno poručili da će mu otkazati daljnju potporu jer on osobno narušava reputaciju cijele stranke.

Umjesto takvog istinitog prikaza situacije, Plenković preko odabranih medija puštao lažne informacije kao da je on taj koji je navodno bio zgrožen nepovoljnim rezultatom.

Pa kako to da do sada nikad nije bio zgrožen iako je doveo do slabijih rezultata na doslovno svim izborima otkad je predsjednik stranke?

Da li je bio neizmjerno ljut i pozvao na tajni sastanak neke svoje članove s izborne liste za Europski parlament?

Pa nije Kolinda Grabar Kitarović stvarala koalicije s Pupovcem i Vrdoljakom, nije predsjednica Republike bila ta koja je Plenkovićevoj većini osigurala potporu Milanke Opačić i ostalih Milanovićevih prebjega iz SDP-a, niti je isključivala članove stranke po hitnom postupku.

Ako se možete prisjetiti tekstova u istom tjedniku prije otprilike godinu dana, gotovo svaki tjedan su isključivo objavljivali tekstove uperene protiv aktualne predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Na naslovnici gotovo svakog broja je bila neka lažna priča s ciljem narušavanja ugleda predsjednice Republike. Plenković je koristio Nacional kao svoj medij za lažne vijesti, i zato niti ovaj noviji tekst nije moguće nikako drugačije protumačiti nego kao novi Plenkovićev napad na Kolindu.

Očigledna rupa u ovoj posljednjoj priči je u tome što je prema navodima tog tjednika na tajnom sastanku bilo samo troje sugovornika. Dakle, ako je to bio tajni sastanak i ako su bile samo tri osobe, tko bi onda od njih mogao priču prenijeti novinarima? Čak i takva informacija ukazuje na Plenkovića ili Jandrokovića.

Što se tiče Nacionala, ne možemo se prisjetiti niti jednog teksta koji je u tom tjedniku bio usmjeren protiv Zorana Milanovića. To je vjerojatno radi toga jer Plenkoviću više odgovara Milanović na funkciji predsjednika, s obzirom da je to njegov drug iz zlatne omladine komunističkih rukovoditelja, ali imaju i potporu istih struktura domaće i međunarodne moći.

Kolinda Grabar Kitarović je stoga u kompleksnoj situaciji jer se mora boriti ne samo protiv Milanovića nego i protiv izdajnika u redovima vlastite stranke. Kada aktualna predsjednica pobjedi na ovim izborima, to bi trebao biti početak uvođenja reda u državi. Ljudi su svjesni da je glas Kolindi, ujedno glas protiv Plenkovićevog smjera države.

Kolinda Grabar Kitarović je dobila puno veću ulogu kada je shvatila da ne smije slijediti Plenkovića niti njegove savjete koji su joj u prošlih godinu dana napravili veliku štetu i trasirali put Milanoviću prema Pantovčaku. Nakon dobivanja novog mandata, mora tražiti odgovornost i privesti vladu na pravi smjer.

Kada već govorimo o lažnim vijestima u medijima, ne možemo ne spomenuti još jedan primjer. Plenković je u Jutarnjem listu u subotu dao veliki intervju iz kojeg nam je bilo vrlo teško shvatiti na što je mislio kada je rekao da su birači bili u zabludi i da će ih on privući istinom.

Aktualni predsjednik Vlade i HDZ-a kaže da je potrebna istina zato jer su mediji bombardirani lažima, difamiranjem i neistinitim pričama koje su dovele birače u zabludu.

Zamislite da Plenković nakon svih laži u Nacionalu sada odjednom govori istinu. U članku nabraja razne istine ali nikako da kaže da je istina da mu je Pupovac drži od Penave, da radije odlazi na skupove Jelene Veljače nego na prosvjed u Vukovar i da mu većinu u Saboru pridržavaju Saucha i Milanka Opačić. To su jasne i očigledne istine po kojima je vrlo teško razlikovati Plenkovića i Milanovića, a neizmjerno ljut narod to vidi neovisno o tome koliko se Plenković trudio kroz razne medije uvjeravati nas u suprotno.

Zgroženi narod bi kroz drugi krug predsjedničkih izbora trebao omogućiti Kolindi Grabar Kitarović da bude izabrana i da nakon izbora prvo što može napraviti pozove Plenkovića na ozbiljan sastanak na kojem će mu jasno reći da mora drugačije voditi vladu ili će mu otkazati daljnje povjerenje i raspisati prijevremene izbore.

 

H. Krmpotić