Turbulentnu 2020. godinu kao najpopularniji hrvatski političar završava predsjednik Zoran Milanović, objavio je u petak Dnevnik.hr donoseći svoje redovito mjesečno istraživanje Crobarometar, koje najbolje pokazuje trendove raspoloženja građana.

Istraživanje je provela agencija IPSOS na uzorku od 991 ispitanika telefonskim putem od 16. do 22. prosinca. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3.3 posto, a za rejtinge stranaka +/- 3.6 posto.

Svoj osobni rejting predsjednik Milanović popravio je i u prosincu. Tako o njemu na kraju 2020. pozitivan dojam ima 58 posto ispitanika, a njih 37 posto negativan dojam.

Odmah iza njega je premijer Plenković koji može računati na 56 posto građana koji o njemu misle pozitivno, a njih 40 posto misli negativno. I premijer je popravio osobni rejting.

O Boži Petrovu pozitivan dojam ima 56 posto ispitanika, a 30 posto misli negativno. Zadovoljan može biti i Miroslav Škoro. Pozitivan dojam o njemu ima 53 posto ispitanika, dok ga 42 posto ne podupire. Odmah iza njega je Peđa Grbin s potporom 52 posto ispitanika, a njih 28 posto o šefu SDP-a ima negativan dojam. Posljednji na toj listi je Tomislav Tomašević o kojem 44 posto ispitanika ima pozitivan dojam, a samo 18 posto negativan.

Očekivano, za birače HDZ-a na prvom se mjestu nalazi Andrej Plenković s 95 posto potpore, a drugi je donedavni glavni tajnik Gordan Jandroković s 88 posto i na trećem mjestu je Božo Petrov s 52 posto. Kod SDP-ovih birača, očekivano, prvi izbor je Zoran Milanović s potporom od 90 posto. Peđa Grbin ipak je među svojim biračima lider, istina, nakon predsjednika Milanovića, i može računati na 76 posto. Na trećem mjestu je Anka Mrak Taritaš s potporom od 67 posto.

Na anketno pitanje koje probleme smatraju najvećima, građani su, po prvi put, na prvo mjesto stavili koronakrizu. Još prije mjesec dana problemi korone bili su na 5. mjestu, a u 30 dana dospjeli su na prvo mjesto liste prioriteta. Da se to riješi želi 30 posto ispitanika.

Gospodarstvo je na drugom mjestu kada se građane pita što su pravi problemi. To misli njih 15 posto. Slijedi problem nezaposlenosti koji želi riješiti 11 posto građana. Korupcija na najvišoj razini je velik problem za 10 posto ispitanika i na kraju su loši političari. To problemom smatra 5 posto ispitanika.

 

M.M.