Tino Mamić, predsjednik Udruženja novinara i publicista Slovenije, obratio se otvorenim pismom hrvatskim kolegama navodeći kako je u susjednoj Sloveniji u tijeku sudski progon novinara koji pišu o UDBA-i.

-Molimo vas da pratite kazneni postupak protiv novinara ljubljanskog tjednika Reporter Igora Kršinara i fotografa Primoža Lavrea zbog navodnog klevetanja bivšeg čelnika jugoslavenske UDBA-e Silva Gorenca- navodi Mamić.

Spomenuti novinar i fotograf se moraju naime  u četvrtak, 13. studenoga u 12,30 sati, javiti na Okružnom sudu u Ljubljani.

-To je točno jedan mjesec nakon dana kada su se prvi put pojavili u sudskom postupku zbog slične pritužbe, koju je učinio bivši čelnik slovenske UDBA-e Janez Zemljarič, to jest 13. listopada. Kršinar je u tjedniku Reporter ovog siječanja pisao o zločinima protiv hrvatskih emigranata, koje je učinila UDBA u vrijeme kada su ju vodili Silvo Gorenc i Janez Zemljarič te u člancima predstavio dokumente koje je u slovenskom državnom arhivu našao istraživač i publicist Roman Leljak - podsjeća Mamić.

Novinare se sudski progoni zbog citiranja dokumenata o zločinima UDBA-e.

-Silvo Gorenc kazneno progoni novinara Kršinara zbog pisanja o dokumentu iz kojeg se vidi da je bio kao čelnik jugoslavenske Udbe obaviješten o akciji 1972. u kojoj su oteli Stjepana Crnogorca iz Salzburga i doveli u Ljubljanu gdje je nestao poslije ispitivanja. Osim toga Gorenc progoni Kršinara jer je u članku pisao o brutalnom ubojstvu obitelji Ševo uključujući i devetogodišnju djevojčicu također 1972 i podsjetio da je tada jugoslavensku UDBA-u vodio Gorenc - navodi Mamić.

>>U Širokom Brijegu predstavljene knjige o otmici i ubojstvu Stjepana Crnogorca

Nekadašnjeg čelnika UDBA-e navodno je razljutilo i citiranje objavljenih navoda o razgovorima između Tita i Ceausescua.

-Bivšeg čelnika je uvrijedilo i citiranje iz knjige rumunjskog generala Iona Pacepe Crveni horizonti (Red horizons) iz 1987 godine u kojoj je pisao o razgovorima između Tita i Ceausescuja u vezi sa otmicama i likvidacijama političkih protivnika; na jednom tom razgovoru Tito je Ceausescuju rekao da će Gorenc za njega ubiti bilo koga na Zapadu ako on to želi - pojašnjava Mamić.

Podsjeća kako se sve to događa u vrijeme suđenja Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču.

-U vrijeme kada je u Njemačkoj počelo suđenje protiv čelnika hrvatske UDBA-e Josipa Perkovića i Zdravka Mustaća, u Sloveniji su na sudu novinari i publicisti (Leljak) koji piše o zločinima UDBA-e i citiraju dokumente iz državnog arhiva - zajljučuje Mamić u dopisu upućenom hrvatskim kolegama.

R.H.