Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker odgovorio je na pismo srbijanskog premijera Aleksandra Vučića u kojem se žalio na Hrvatsku, javlja HRT-u.

Juncker je izrazio zabrinutost zbog pogoršanja odnosa između dviju država te pozvao Hrvatsku i Srbiju da se "vrate konstruktivnim bilateralnim odnosima", a sva otvorena pitanja riješe "uz međusobno poštovanje".

-Komisija se u skladu sa svojim ovlastima uvijek zalagala za to da se poštuju žrtve te da se održava sjećanje žrtve ratnih zločina, ali kriminalizira zločine iz mržnje koji se temelje na nacionalnom podrijetlu baš kao i svako javno pozivanje na  nasilje i mržnju, uključujući i negiranje ili trivijalizaciju genocida. Prema tome, države članice obvezne su kažnjavati takve zločine, a drzave koje tek žele postati članice trebaju svoje zakone uskladiti s europskima - poručio je Juncker Vučiću.

U svom odgovoru predsjednik EK je istaknuo da su dobrosusjedski odnosi, regionalna  suradnja i pomirenje "temljeni principi koje trebaju poštovati zemlje kandidati, potencijalni kandidati i članice EU-a".

Junker je također naglasio da "dugi put pomirenja među narodima zahtijeva iskrene napore svih strana i na svim razinama kako bi se  priznale nepravde iz prošlosti kako bi se nepristrano i zajednički mogli graditi temelji buduće suradnje".

U Srbiji nezadovoljni

U Srbiji nisu nimalo oduševljeni  odgovorom Jean-Claudea Junckera na pismo premijera Srbije Aleksandra Vučića, koji je ukazao na navodnu antisrpsku politiku u Hrvatskoj i u regiji.

-Neću ništa reći, jer Junckera izuzetno poštujem. O sadržaju pisma neću govoriti. Ne podnosim kada se sve poistovjećuje i kada se prave lažne simetrije i ravnoteže, mislim da to svi časni ljudi teže podnose. To je i odgovor na dileme zašto nećemo odgovarati ni Hrvatskoj, ni bilo kojem drugom. Za narod i za državu su nam rekli da je 'šaka jada', ne za nekog političara, i to smo prešutjeli - rekao je Vučić.

Dosta rječitiji bio je srbijanski ministar vanjskh poslova Ivica Dačić.

-Juncker nije odgovorio ni na jedno konkretno pitanje koje je Vučić istaknuo, nije komentirao rehabilitiranje fašističkog ustaškog režima NDH, ni oslobađanje ratnih zločinaca iz posljednjeg rata, ni podizanje spomenika ustaškom teroristi (Miri) Barešiću, ni na vrijeđanje srpske države. Nije nam čak rekao ni što mi nismo učinili. Ja sam to već unaprijed najavio da se Europska unija pravi gluhonijemom kad je antisrpska politika u pitanju. Ali zato je uvijek spremna za prodike Srbiji kad joj se nešto u Srbiji ne svidi - istaknuo je Dačić u pisanoj izjavi dostavljenoj u srijedu kasno navečer medijima.

 

M.M.