Rusija preko parapolicijskih postrojbi u Republici Srpskoj prijeti vrlo krhkoj stabilnosti Bosne i Hercegovine, piše švedski list expressen.se, pozivajući se na riječi ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, koje je prenio britanski Guardian.

Analizirajući stanje u BiH, švedski list navodi kako se BiH nalazi pred novim etničkim i političkim sukobima.

-Većina političkih snaga u BiH želi članstvo u EU i NATO savezu. Međutim, vlasti u Republici Srpskoj žele se okrenuti Rusiji - tvrdi expressen.se.

Pozivajući se na izvješće bosansko-hercegovačke tajne službe, koje je procurilo u medije, švedski list navodi kako je cilj predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodila, stvaranje dobro naoružane parapolicijske skupine koja će „intervenirati protiv oporbe u Republici Srpskoj, ukoliko oni pokušati opstruirati rad vlasti” .

Paravojna postrojba, koja sebe naziva „Srpska čast”, trebala bi biti obučena u takozvanom humanitarnom centru u Nišu, kojeg financira Rusija, navodi isti izvor.

Analizirajući ulogu Rusije, švedski list navodi kako ruske vlasti organizacije za ljudska prava u Rusiji označavaju „stranim agenatima”, dok aktivnosti ruske obavještajne službe u inozemstvu maskiraju "ispod humanitarne zastave".

-Zapadne sigurnosne službe već dugo upozoravaju da je humanitarni centar u Nišu u biti ruska obavještajna baza u Srbiji - navodi expressen.se, te dodaje kako je scenarij ruskog pritiska u BiH već viđem u Ukrajini, Estoniji, Latviji i Crnoj Gori.

U spomenutom članku se također podsjeća kako je nakon neuspjelog pokušaja atentata na premijera Crne Gore, Mila Đukanovića, te pokušaja državnog udara, pregovori država s prostora jugoistoka Europe s Europskom unijom i NATO savezom ulaze u novu fazu.

-U svibnju će se u Sofiji održati prvi summit EU-a na jugoistoku Europe . Za očekivati ​​je da će Rusija, koja još uvijek vjeruju da ima pravo na vlastitu „sferu utjecaja” na ovom prostoru, učiniti ono što mogu kako bi se spriječilo okretanje ovog djela Europe prema zapadu - navodi švedski list.

M.M.