Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se u Buenos Airesu s argentinskim predsjednikom Mauricijom Macrijem s kojim je razgovarala o hrvatskoj iseljeničkoj zajednici u toj državi, izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, gospodarstvu i kulturi.

-Razmjenili smo puno razmišljanja oko toga kako poboljšati odnose dviju država, kako Hrvatska može pomoći Argentini u okviru Europske unije u smislu daljnje trgovine i potpisivanja sporazuma s Mercosurom - istaknula je predsjednica, spomenuvši  južnoamerički trgovinski savez u kojemu se nalaze Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj, dok je Venezuela suspendirana.

Izbjegavanje dvostrukog oporezivanja bila je jedna od ključnih tema razgovora.

-Posebna tema razgovora bila je hrvatska iseljenička zajednica u Argentini, a u tom kontekstu smo naravno govorili i o sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja - otkrila je Grabar-Kitarović. 

S Macrijem je razgovarala i o jačanju gospodarske suradnje koja će biti tema i hrvatsko-argentinskog gospodarskog foruma koji se održava sutra.

Dvije države su potpisale i ugovor o daljnjoj kulturnoj suradnji, a Grabar-Kitarović se susrela i s predsjednicom argentinskog parlamenta.

Zahvalila je Hrvatima koji su prisustvovali svečanostima polaganja vijenaca na Trgu San Martin.

- Oni su sa zadovoljstvom pokazali da su ponosni argentinski građani, no da i dalje održavaju veze i vole svoju Hrvatsku - istalnula je i podsjetila da u Argentini živi između 200 i 250 tisuća pripadnika hrvatske zajednice. 

Grabar-Kitarović je na višednevnoj južnoameričkoj turneji tijekom koje će osim Argentine posjetiti i Čile i Brazil.

 

M.M.