Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda ocijenio je kako je posjeta predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović BiH bila efikasna, te "smirila antihrvatsku histeriju u BiH".

- Za mene je ovaj posjet protekao onako kako sam očekivao. U posljednje vrijeme se nakon poteza i izjava predsjednice smišljeno stvaralo antihrvatsku histeriju. Drago mi je što je posjet u tom dijelu doveo do relaksiranja odnosa. Sudjelovao sam na dvama susretima s predsjednicom. Od sastanka s predsjedateljem Vijeća ministara do zajedničke večere. Tko u njezinu narativu može pronaći nešto negativno, očito ima problem sam sa sobom - rekao je Bevanda za Večernji list.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona BiH i različitim političkim percepcijama na ovaj proces u BiH, on je ponovio kako HDZ BiH inzistira da hrvatske predstavnike u Predsjedništvu BiH i Domu naroda trebaju biraju Hrvati, a ne da im to neko drugi nameće ili određuje.

- Meni posebno smeta što se kao, eto, nama nešto daje. Nama to pripada. Hrvati su konstitutivni narod u BiH - rekao je Bevanda.

Odbacio je spekulacije prema kojima je cilj izmjena Izbornog zakona protežiranje kandidata HDZ-a.

- To uopće nije točno. Moći će se kandidirati tko želi, ali je važno koga će izabrati narod - poručio je Bevanda.

Izrazio je optimizam glede postizanja kompromisa u BiH u vezi s finalizacijom odgovora na Upitnik Europske komisije, kao i u vezi sa europskom perspektivom BiH.

Uz kazano, Bevanda također upozorava da bi što prije ponovo trebalo uspostaviti parlamentarni nadzor nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH,

Prema njegovim riječima, Zakon o trošarinama ima svoje puno opravdanje, jer će ubrzati izgradnju autocesta u BiH, posebno na Koridoru 5-C, odnosno pravcu Budimpešta - Ploče.

 

M.M.