Ivo Tadić, jedan od dvojice hrvatskih zastupnika u Skupštini Zeničko-dobojske županije i izaslanik u Klubu Hrvata federalnog Doma naroda, ovih se dana usprotivio proglašenju Stjepana Mesića počasnim građaninom Zeničko-dobojske županije.

Na području Zeničko-dobojske županije živi, prema Popisu pučanstva iz 2013. godine, 82 posto Bošnjaka i 12 posto Hrvata. Nekada je Hrvata u bazenu rijeke Bosne bilo gotovo tri puta više. 

-Naš izborni kapacitet unutar Zeničko-dobojske županije su dva zastupnika u Skupštini, a nadam se kako ćemo na ovim Općim izborima, osigurati i tri zastupnika - istaknuo je Tadić u razgovoru za Dnevnik.ba.

Podsjeća da su Hrvati u Zeničko-dobojskoj županiji naslonjeni na lokalne zajednice.

-Unutar većinski bošnjačkog kantona i 12 općina, Hrvati imaju trojicu načelnika - Usora, Žepče i Vareš, hrvatski narod u ovom dijelu BiH naslonjen je na te općine i te načelnike -kaže Tadić te dodaje kako u županijskoj vlasti Hrvati imaju svoja dva ministra.

Podsjeća i kako hrvatsko stanovništvo s područja Zeničko-dobojske županije u više od 80 posto izlaznosti uglavnom bira stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora BiH.

-Mi kako smo malobrojni onda nemamo mogućnosti, što zbog te malobrojnosti unutar same Županije, što zbog Izbornog zakona BiH, tako da stranke okupljene oko HNS-a BiH uživaju potporu više od 80 posto Hrvata ovog kraja podsjeća Tadić.

Međutim, naglašava kako se izborom izaslanika u federalni Dom naroda Parlamenta FBiH pokušava manipulirati i kroz Zeničko-dobojsku županiju.

-Bošnjačke su stranke za Opće izbore 2018. kandidirale mahom svoje Hrvate jer im je cilj izabrati Hrvatima izaslanike iz ove županije u federalni Dom naroda. Među prvih pet na listama svih bošnjačkih stranaka u ZE-DO su oni koji nemaju legitimitet hrvatskog naroda, to se i ranije potvrđivalo - upozorava Tadić.  

Cilj bošnjačkih stranaka u Federaciji BiH je, prema Tadiću, osigurati ulazak "svojih Hrvata u federalni Dom naroda".

-Sarajevska županija, Zeničko-dobojska, Tuzlanska, Bihać, Goražde i Središnja Bosna, kroz te županijske skupštine oni idu kako bi delegirali nelegitimne hrvatske izaslanike i s njima onda imenovali Vladu FBiH i predsjednika/potpredsjednike bez volje Hrvata - upozorava Tadić. 

Tadić podsjeća kako u Općini Teslić živi tri tisuće Hrvata i da nijedan od njih nije zaposlenih u službama lokalne samouprave.

-U Tešnju je i Policija jednonacionalna. Godinama smo tražili zapošljavanje Hrvata u službe, ali to se sustavno  odbija. U Općini Maglaj, odnosno, naselju Novi Šeher, Hrvati imaju jednog vijećnika u OV., a SDP-ovci su instalirali svoju 'Hrvaticu' za predsjednicu Vijeća - upozorava Tadić.

Ističe i kako je položaj Hrvata u Kaknju nešto bolji budući da je tamo predsjednik Općinskog vijeća izabran hrvatskim glasovima, ali napominje kako u Zenici i Visokom za lokalne/gradske vlasti Hrvati ne postoje.

-Od kako je Fuad Kasumović gradonačelnik, ne postoji nikakva suradnja s Hrvatima i njihovim udrugama, institucijama i pojedincima. Zadnji primjer tog lošeg odnosa je financiranje udruga iz Domovinskog rata - prije mjesec dana je uplatio proračunska sredstva udrugama iz Armije, a HVO-a još uvijek nije - ističe Tadić. 

Položaj Hrvata u Zenici je prema njegovim ocjenama jako loš jer nemaju nijednog vijećnika u Gradskom vijeću. 

-Uzrok svega toga su nažalost unutarnje podjele među Hrvatima, nije se napravila zajednička lista, a da su hrvatske stranke u Zenici išle zajedno na lokalnim izborima osigurali bismo barem dva vijećnika, ovako nemamo nijednog - govori Tadić.

Ipak, situacija je, kaže, nešto  bolja u tijelima na razini Županije.

-Sada smo, u zadnje tri godine, popravili krvnu sliku Hrvata kroz zapošljavanja u Vladi ZDŽ, pojedina ministarstva, imenovano je i nekoliko Hrvata, a do tada- nismo ništa skoro imali na toj razini vlasti - ističe Tadić. 

Osvrnuo se i na nedavni propali entitetski udar bošnjačkih stranaka na institucije i Ustav BiH. 

-Klub Hrvata u Domu naroda je zadnji branik bošnjačkoj hegemonističkoj politici. Mi smo to i pokazali. Pokušali su legalizirati da nam biraju izaslanike. Sportskim žargonom, kada zaigrate prljavu utakmicu kakva je ta oko 'izbornih jedinica' bila, morate izgubiti - rekao je.

Smatra i je Parlamentarna skupština BiH adresa za rješavanje presuda Ustavnog suda BiH odnosno izmjene Izbornog zakona BiH.

-To je bio klasični antidaytonski udar  u Domu naroda. Svaki puta Ustav i njegove odredbe tumače kako to njima odgovora, a onda krene medijska histerija iz Sarajeva i optužbe na račun Hrvata kao naroda - navodi Tadić. 

Naglašava i kako je cilj stranaka okupljenih oko HNS-a BiH da Hrvati sami sebi biraju političke predstavnike u vlasti.

-Ako je i to Bošnjacima previše, onda ovo nema smisla nikakvog. Sasvim je jasno da je njima nekadašnji ratni cilj sada politički - jedan čovjek jedan glas. Ako mi kažemo izborna jedinica s hrvatskom većinom unutar FBiH je moguće, jedno od rješenje, ako mi kažemo bilo što zapravo, to se automatizmom proglasi kao podjela Bosne, pokušaj podjele Bosne. Pa da mi nismo kao narod glasali na referendumu za neovisnu BiH, nikada ove države ne bi bilo - istaknuo je Tadić. 

Osvrnuo se i na sporni zakon o "braniteljskom dodatku" zbog čijeg neusvajanja i dalje traju prosvjedi u Sarajevu. 

-U 9. mjesecu prošle godine Klub Hrvata je predložio u setu braniteljskih zakona i onaj o pravima demobiliziranih boraca s naglaskom na braniteljski dodatak, ali uz pritisak medija i boraca ministar Bukvarević je ponudio zakon čija su 24. članka sporna, a u čijoj izradi udruge HVO-a nisu ni sudjelovali - podsjeća Tadić. 

Naglašava i kako predloženi Zakon nije provediv i da braniteljski dodatak na kojem se inzistira nije socijalni dodatak.

-Ne može braniteljski dodatak biti socijalni dodatak, to diskvalificira druge jer ga ne mogu imati oni s činovima bojnika, generala, nositelji ratnih odličja itd - smatra Tadić i naglašava kako je posebno problematična njegova ustavnost, odnosno, kako kaže, "ustavna nadležnost u odnosu FBiH prema županijama i općinama". 

Podsjeća i Hrvati u federalnom Ministarstvu branitelja funkcioniraju kroz četiri temeljne udruge.

-Hrvati tamo nemaju zapravo svoje predstavnike. Jedno su vrijeme izlazili i s inicijativama da se ukine financiranje tih udruga.Svi savjetnici ministra Bukvarevića su bivši pripadnice Armije RBiH, pomoćnici, službeni i dr. zaposleni su mahom Bošnjaci - zaključuje Tadić.

Podsjetimo, automobil Ive Tadića, županijskog zastupnika u Skupštini Zeničko-dobojske županije iz redova HDZ-a BiH, bio je meta terorističkog čina u Zenici još 2011. godine. Presudom  Suda Bosne i Hercegovine  za ovaj teroristički čin  osuđeni su: Zijad Dervišević  na osam, Amel Sefer na sedam, a Saša Bonić na šest godina zatvora nakon što je prihvatio kvalifikaciju iz optužnice da su sva trojica odgovorna za kazneno djelo terorizma.

 

M.J.