Politički analitičar Mehmedalija Nuhić tvrdi da je afera vezana za navodni pokušaj naoružavanja vehabija u BiH preko hrvatske obavještajne službe „namjerno izmišljena i plasirana od strane bivših AID-ovaca“, koji su, prema njegovim riječima, i danas aktivni u radu Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.

Komentirajući za portal Insajder tvrdnje pojedinih medija, ali i visokih državnih dužnosnika prema kojima su u navedenu aferu bile umiješane čak i hrvatski diplomati u BiH, ali i pojedini novinari, Nuhić smatra da je tu riječ o „klasičnom obavještajnom spinu“, kreiranom od strane bivših AID-ovaca.

– Simptomatično je to da je afera o navodnoj umiješanosti hrvatske obavještajne službe u pokušaj naoružavanja selefija u BiH plasirana baš u vrijeme velike političke krize i pokušaja da se formira nova vlast. Poznato je da u OSA-i i danas postoji snažna struktura bivših pripadnika bošnjačke tajne službe AID, te da su to ljudi koji su povezani sa SDA na razne načine. Osim štete koja se pokušava nanijeti hrvatskoj strani, ova afera direktno je plasirana s ciljem pokušaja nanošenja štete i Republici Srpskoj, budući da su pojedini sudionici, kao i novinari koji se tu spominju angažirani u medijskom prostoru RS – kaže Nuhić.

Nuhić, između ostalog, podsjeća na to da oni koji su pokrenuli priču o navodnom tajnom naoružavanju vehabija u BiH, kako kaže, nisu ništa učinili na polju obećanog, a nikad ispunjenog zahtjeva za zatvaranje vehabijskih komuna i paradžemata.

– Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je još prije nekoliko godina najavio da će konačno stati u kraj vehabijskim komunama iz kojih se regrutiraju džihadisti i u kojima ne vrijede zakoni ove države. Islamska zajednica je također obećavala da će svi vehabijski paradžemati morati biti pod njenom kontrolom ili, u protivnom, neće moći postojati. Što je od toga urađeno? Umjesto obećanog i najavljenog, te komune i paradžemati i dalje nesmetano rade, služe kao azil povratnicima sa sirijskog ratišta i predstavljaju ogromnu sigurnosnu prijetnju ne samo za BiH, već za cijelu regiju i Europu. Za to nisu krivi ni Hrvatska ni bilo tko sa strane, već isključivo domaće sigurnosne službe koje su prepune bivših AID-ovaca i islamskih radikala. Vehabije uživaju njihovu zaštitu i to je jasno bez ikakve sumnje – zaključio je Nuhić.

 Podsjetimo, afera s navodnim naoružavanjem vehabija predmet je istraga u Hrvatskoj i BiH.

 

M.J