Ove godine u mnogim se gradovima obilježavaju obljetnice osnivanja slavnih ratnih brigada iz hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata.

Međutim, malo je poznato da i dalje „imamo“ dvije (?) ratne brigade s istim imenom! Riječ je o 117. -toj Koprivničko-križevačkoj brigadi i 117. brigadi ZNG-a iz Gospića.

Prema nekim informacijama, gospićka brigada je još u ožujku 1991. nosila ime 117.-te brigade, a nakon nekoliko mjeseci poslije ona je „pretvorena“ u 118. brigadu! Kako i zašto i zbog čega, to nikako da se „otpetlja“ sve do današnjih dana. Nu, oni koji su bili sudionici te brigade navodno imaju velikih problema i oko svojih statusa, jer ne priznaju 118-tu brigadu, već samo i isključivo „nepostojeću“ 117.-tu, tim više što su u njoj počeli i ratovati.

Sredinom ožujka ove godine, u povodu ustrojavanja 117. gospićke brigade, na kući u kojoj je živio njezin ratni zapovjednik Pajo Šimić-Conjar u Gospiću je postavljena i spomen ploča, tom prvom ratnom zapovjedniku te brigade Paji Šimiću- Conjaru!

Ali i u Koprivnici i Križevcima već odavno postoje spomen obilježja vezana uz 117.-tu brigadu, a u ratu sigurno nisu mogle postojati dvije postrojbe istoga imena! Na ulazu u bivšu koprivničku vojarnu postoji čak (godinama) i spomen obilježje 117.-toj brigadi na kojem piše i da je ratni zapovjednik te brigade – Dragutin Kralj (na slici sa svojim zamjenikom Ivicom Zgrebecom).

Branitelji iz Gospića se nadaju da će im vratiti ime njihove brigade, jer oni ne žele biti pripadnici 118.-te gospićke brigade, jer pod tim imenom, kažu, nisu „prolijevali krv“.

Početkom listopada u Koprivnici će biti svečano obilježena 30-ta obljetnica osnivanja ratnog zapovjedništva 117.-te brigade kroz koju je prošlo oko pet tisuća branitelja, koja je među prvima sudjelovala u napadnim djelovanjima na novljanskom ratištu, a ima i nekoliko stotina ranjenih i gotovo četrdesetak poginulih. Djelovala je do kraja srpnja 1992.

U najmanju ruku je neozbiljno da i dalje „postoje“ dvije ratne brigade istog imena!  

 

Mladen Pavković