Gostujući u "Bujici", istraživač i publicist, Bože Vukušić, otvoreno je izjavio kako posjeduje dokaze da je Zoran Milanović ucjenjen, te da za zdravlje nacije ne bi bilo dobro da takva osoba dođe na čelo države.

- Iako se u javnosti špekulira o poznanstvu Zorana Milanovića i Saše Perkovića još iz studentskih dana, ja ipak mislim da je riječ o nečem drugom… Kada je ‘Lex Perković’ bio aktualan, tada se špekuliralo da je Milanović ucijenjen, jer je netko iz njegove bliže obitelji svojevremeno bio jedan od važnijih suradnika UDBA-e u Zagrebu!Bez obzira na njegove ideološke stavove, ako na mjestu predsjednika države imamo osobu koja je ucjenjiva po bilo kojoj osnovi, onda je to vrlo loše, pogotovo sa aspekta nacionalne sigurnosti, istaknuo je Vukušić.

 Osvrnuo se i na prijateljstvo Zorana Milanovića i Emila Tedeschija.

- Što stoji u pozadini njihova prijateljstva - ne znam, ali je i od ranije poznato da je otac Emila Tedeschija bio suradnik i KOS-a i UDBA-e! Bio je dio njihovog financijskog inženjeringa, sudjelovao u stvaranju tajnih fondova.... istaknuo je Vukušić dodajući kako za te navode posjeduje i materijalne dokaze.

DORH štitio ostatke bivšeg sustava

Komentirajući ubojstvo Brune Bušića, istaknuo je da je hrvatsko pravosuđe raspolagalo s mnogim dokazima, međutim, osumnjičeni za ubojstvo – Vinko Sindičić, izvukao se.

- Temeljem dokumenata smo rekonstruirali metodologiju rada UDBA-e. Od predlaganja da se nekoga ubije, odobravanja na određenoj političkoj razini, pa sve do organiziranja i samog izvršenja ubojstva. U slučaju Brune Bušića sve smo saznali. Znamo tko je predložio, znamo tko je odobrio i znamo tko je naredio njegovo ubojstvo. Isto tako znamo tko ga je organizirao i prilično smo uvjereni u to tko ga je izvršio. Dokumentaciju i podatke koje smo prikupili, godine 1997. ustupili smo zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu. Na temelju toga su se i pokrenule prve istražne radnje, podnijet je zahtjev za istragu, istraga je bila pokrenuta, saslušani su razni svjedoci…

I onda je krenula pravosudna farsa, tvrdi Vukušić.

- U jednom trenutku je započela snažna opstrukcija istrage, baš nakon izručenja Vinka Sindičića, za kojega se sumnjalo da je izvršitelj ubojstva. Nakon njegova povratka u Hrvatsku, opstrukcija je postala toliko snažna, da se na kraju cijelo suđenje pretvorilo u farsu. Na kraju je Vinko Sindičić oslobođen krivnje za ubojstvo! U presudi se navodi da “nema dokaza” da je on to počinio, a i daljnje su teze išle za time da uopće “nema dokaza” da je UDBA organizirala ubojstvo! Završno su čak rekli kako uopće nije sigurno da Bruno Bušić možda nije žrtva unutar emigrantskog obračuna!, podsjeća Vukušić.

Sudac koji je donio takvu presudu, po tvrdnjama Vukušića, nagrađen je napredovanjem.

- Sudac koji je oslobodio Sindičića, kasnije je nagrađen mjestom u Vrhovnom sudu! Riječ je o Damiru Kosu, čija je supruga sutkinja u Velikoj Gorici, poznata po tome da je donijela odluku o zabrani izručenja Zdravka Mustača Njemačkoj!

U emisiji su po prvi puta u javnosti objavljeni dokumenti, bivšeg RSUP-a SRH iz kojih se jasno vidi da je na sastanku u Zagrebu 13. siječnja 1977. godine, donesena politička odluka o likvidaciji Brune Bušića. U donošenju odluke sudjelovali su ljudi iz tadađnjeg republičkog SUP-a, ali i Službe državne sigurnosti u Karlovcu i Splitu, te predstavnici II. Uprave SDS-a iz Beograda. Akciju protiv Bušića odobrio je jugoslavenski politički i partijski vrh, a u dokumentima se, između ostaloga, navodi: ”Da se izvrše sve predradnje, kako bi se akter akcije Bruno Bušić neutralizirao, odnosno onemogućila njegova neprijateljska aktivnost na duže vrijeme…”

Državno odvjetništvo je imalo te dokumente, ali ih je sakrilo dodaje Bože Vukušić.

-  To smo otkrili prije par godina, kada je bilo suđenje u Muenchenu Perkoviću i Mustaču. Odvjetnik obitelji Đureković Siniša Pavlović,  prikupljajući dokumentaciju za suđenje u Njemačkoj, pronašao je u Državnom arhivu taj dokument, kojega je u međuvremenu SOA kao pravni sljednik SZUP-a, tamo pohranila. Tada smo saznali da je SZUP 1998. godine svu tu dokumentaciju poslao DORH-u, u svrhu istrage i suđenja Vinku Sindičiću. No, DORH je taj dokument sakrio!Dokumentacije je jasno dokazivala da je Služba državne sigurnosti predložila ubojstvo Brune Bušića, da je to ubojstvo odobreno na političkim instancama i u Zagrebu i u Beogradu,” napominje Vukušić.

U nastavku pojašnjava kako se to logički poklopilo s podacima koje je dao tadašnji šef splitskog SDS-a Blagoje Zelić.

-Kasnije se to logički poklopilo s podacima koje je dao Blagoje Zelić i vidi se da je on govorio istinu o nastanku i organizaciji ubojstva. Zapravo, ti dokumenti nisu samo dokaz protiv Vinka Sindičića, već ponajprije protiv onih koji su naredili i odobrili ubojstvo Brune Bušića!, tvrdi Vukušić.

Iznio je i jasan zaključak o ulozi DORH-a.

- DORH je bio u službi ostataka bivše države i to obavještajno-političkih struktura, koje su na raznim razinama bile umiješane u likvidacije protivnika režima. U dobroj mjeri i danas je DORH u službi istih!, navodi Vukušić.

Osveta ‘Trećejanuarske koalicije’

Osvrnuo se i na pokušaj osvete, kada je nakon medijskih pritisaka bivšeg predsjednika Ive Josipovića protiv njega pokrenut postupak zbog sumnje u otmicu Blagoja Zelića, jednog od ključnih sjedoka pokajnika, koji je Sindičića optužio za likvidaciju Brune Bušića:

- Paralelno s pripremom Sindičićeva oslobađanja, pripremljena je i istraga protiv mene. Neposredno nakon što je ‘Trećejanuarska koalicija’ 2000. godine preuzela vlast, bio sam prvi protiv koga su iz osvete pokrenuli montirani postupak. Optužnica je podignuta u Splitu, a sve je vodio tada Županijski državni odvjetnik - Mladen Bajić. Ubrzo nakon toga, lansiran je za Glavnog državnog odvjetnika u Zagrebu…

Podsjetio je kako je straga protiv njega trajala punih deset godina.

-Otprilike 55 puta sam putovao iz Zagreba za Split, zbog raznih saslušanja, izjava i tako dalje. Saslušano je oko 40 svjedoka, a među njima Josip Perković, Zdravko Mustač i Josip Manolić! Ne postoji osoba u Hrvatskoj protiv koje bi u nekom postupku svjedočila sva trojica! Na kraju nisu uspjeli, olobođen sam jer je dokazano da su lagali!, zaključio je Vukušić.

 

M.M.