Arhiva članaka HRsvijet.net

Načelnik općine Trebinje Dobroslav Ćuk ponovio je da se Trebinje nikada neće jednostrano ispričati Dubrovniku za ratna događanja, nego u obzir dolazi samo obostrana isprika.

"Obostrana isprika da, jednostrano ne. Nikako ne prihvaćamo tezu da je Trebinje bilo agresor u ratu, a Dubrovnik žrtva, nego su nesretno stradali i jedni i drugi, i to u ratu koji je projektiran daleko i od jednog i drugog grada", rekao je Srni Ćuk, reagirajući na jučerašnju izjavu gradonačelnik Dubrovnika Andra Vlahušića da je izjava Ćuka o obostranoj isprici sramotna.

Ćuk je ponovio da stoji iza svoje izjave od prije nekoliko dana, a ukoliko ona nije jasna gradonačelniku Dubrovnika, poziva ga da se odvaži i sa suradnicima bude njegov gost u Trebinju.

"Možemo se sastati i u Dubrovniku da na licu mjesta razjasnimo šta bi to trebalo Trebinje učiniti da bi njima bilo potaman", rekao je Ćuk, reagirajući na izjavu Vlahušića.

Ćuk je naglasio da dok je on načelnik Trebinja, nikada se Trebinje jednostrano neće ispričati Dubrovniku.

Sudeći prema pisanju bh medija inicijativa o pomirenju Dubrovnika i Trebinja potekla je od veleposlanstva SAD-a u BiH. Američki veleposlanik u BiH Jonathan Moore je tijekom nedavnomg posjeta Trebinju izjavio kako bi mu bilo zadovoljstvo da američka veleposlanstva u BiH i Hrvatskoj odigraju ulogu pomirenja između Trebinja i susjednog grada Dubrovnika.
Na ovakvu inicijativu američkog diplomate reagirao je Dobroslav Ćuk koji je naglasio da je problem u tome što "Dubrovčani uporno inzistiraju da se Trebinje treba deklarirati kao agresor, a da je Dubrovnik žrtva".