Arhiva članaka HRsvijet.net

Danas je haško tužiteljstvo otpočelo s iznošenjem završnih riječi u slučaju šestorice visokopozicioniranih političkih i vojnih dužnosnika HR Herceg Bosne. Kao i u predmetu Gotovina, Markač, Čermak, i u ovom slučaju haško tužiteljstvo pokušava uvjeriti sud o postojanju navodnog zločinačkog pothvata na čelu s predsjednikom Tuđmanom.

Haaško tužiteljstvo poručilo je u ponedjeljak na početku svojih završnih riječi u Den Haagu da su dokazi na suđenju šestorici političkih i vojnih čelnika bh Hrvata pokazali da je postojao udruženi zločinački poduhvat na čelu s bivših hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom čiji je cilj bio stvoriti etnički čistu 'veliku Hrvatsku' progonom bošnjačkog i drugog nehrvatskog stanovništva iz dijelova BiH koje se planiralo pripojiti Hrvatskoj.

Tužitelj Kenneth Scott ocijenio je da su zločini poput pokolja Bošnjaka u Stupnom Dolu ili logor Dretelj u kojem su bili zatočeni izravna posljedica udruženog zločinačkog pothvata što je za konačni cilj imalo  da se osnivanje velika Hrvatska.

Taj je projekt velike Hrvatske osmišljen "od vrha prema dolje", kazao je Scott, i on je osmišljen pod vodstvom Tuđmana a optužena su šestorica također bili njegovi arhitekti, ali i izvršitelji.

Bivši čelnici HR Herceg Bosne - premijer Jadranko Prlić, ministar odbrane Bruno Stojić, zapovijednici HVO-a generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković, zapovijednik vojne policije HVO-a Valentin Ćorić te šef komisije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić optuženi su za zločine protiv čovječnosti počinjene protiv Bošnjaka i drugih nehrvata na područjima BiH koje su, sudeći prema riječima tužitelja, htjeli pripojiti Hrvatskoj.

Scott je u prilog tomu nizao izjave hrvatskih, bosansko-hercegovačkih i stranih dužnosnika dane u javnosti kako i sadržaje transkripata iz Ureda bivšeg  predsjednika Mesića kojima je svoje teze i potkrijepio.

Svjedoci su pokazali da je Tuđman bio opsjednut idejom obnove Banovine u njezinim granicama iz 1939., kazao je Scott citirajući iskaze bivšeg hrvatskog premijera Josipa Manolića i bivšeg američkog veleposlanika u Hrvatskoj Petera Galbraitha, knjigu bivšeg ministra vanjskih poslova Mate Granića, te izjave Stjepana Mesića.

Američki veleposlanik svjedočio je i kako je Tuđman imao negativni odnos prema Bošnjacima te kako se zalagao za preseljenje stanovništva, a to je mišljenje dijelio i politički i vojni vrh Herceg-Bosne, rekao je Scott.

Jadranko Prlić je sam Tuđmanu potvrdio da je provodio onu politiku koju je Tuđman od njega tražio, citirao je Scott transkript njegova razgovora s prvim hrvatskim predsjednikom, a Praljak je sam tužiteljima potvrdio da je vodio politiku koja je bila paralelna onoj koju je vodila Hrvatska.

Obrane Petkovića i Praljka potvrdile su i da su civilne strukture Herceg-Bosne imale kontrolu nad HVO-om i da su vojne snage provodile ono što je politika naložila, kazao je Scott dodajući da je Petkovićeva obrana pri tom imenovala predsjednika HZ Herceg Bosne Matu Bobana, kao i Prlića i Stojića.

Prlić je, pak, u razgovoru s haaškim istražiteljima potvrdio da je HVO odgovoran za zločine, kazao je Scott.

U nastavku današnjeg izlaganja završne riječi na suđenju šestorici bh Hrvata tužitelj Kenneth Scott opisao je raskol u HDZ-u BiH u kojem je prevagu odnijela struja na čelu s Matom Bobanom nad krilom koje je vodio Stjepan Kljuić koji se zalagao za jedinstvenu BiH.

Dokazi pokazuju da se prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman u tom sporu priklonio hercegovačkom lobiju na čelu s bivšim ministrom obrane Gojkom Šuškom odnosno Bobanovoj strani, rekao je Scott.

Potom je nastavio iznositi pregled dokumenata i iskaza koji potvrđuju radikalizaciju odnosa prema muslimanima na području Herceg Bosne kao i navodne umiješanost Hrvatske u događaje u susjednoj državi.

Vodstvo bh Hrvata nastavilo je na poslu jačanja Herceg Bosne, kazao je Scott opisujući kako je na području Herceg Bosne provedeno najprije 'meko' etničko čišćenje koje je nazvao "pohrvaćivanjem" kroz čišćenje jezika, školstva, te promjenama imena mjesta.

Kada je međunarodna zajednica osudila umiješanost Hrvatske u BiH i tražila raspuštanje svih paravojnih jedinica u BiH Tuđman je u ljeto 1992. nastojao da tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović prihvati Herceg Bosnu i HVO, no Izetbegović je jasno odbio prihvatiti postojanje Herceg Bosne dok je tražio da se HVO uklopi u sastav Armije BiH, rekao je Scott.

"Tuđman i optuženi znali su da nemaju sporazum s muslimanima", rekao je Scott.

Scott je također u svome izlaganju naglasio da je Tuđman 1991. u Karađorđevu razgovarao s tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem o podjeli Bosne.

Tužitelj je u sudnici prikazao i 40-minutni film "Velika Hrvatska" britanskog Channela 4 objavljen u okviru dokumentarne serije Dispatches.

Završna riječ tužiteljstva nastavlja se sutra.

 

Vezani članci:

Za Prlića i suradnike haško tužiteljstvo traži 240 godina zatvora?!

Miroslav Tuđman: Svaka hrvatska vlast, pa time i država, je ili „korumpirana“ ili „zločinačka“ ili „autokratska“ ili „fašistoidna“

HAŠKO TUŽITELJSTVO: Oluja udruženi zločinački pothvat na čelu sa predsjednikom Tuđmanom

Tužitelji bi Gotovini dali 27, Markaču 23, a Čermaku 17 godina